Coronatest beschikbaar voor professionals jeugdzorg

Professionals in de jeugdzorg kunnen sinds 6 april getest worden als zij klachten hebben die wijzen op besmetting met het coronavirus. Ook jongeren met een verhoogd risico op een ernstig ziekteverloop kunnen getest worden. Dat heeft het ministerie van VWS bekendgemaakt.

Bedrijfsarts

Voor professionals bepaalt de bedrijfsarts of de instellingsarts of een test noodzakelijk is. De arts kan een medewerker aanmelden voor de ’teststraat’ van de GGD.

Testcapaciteit

De testcapaciteit voor het coronavirus wordt de komende weken stapsgewijs uitgebreid. Nu worden per dag ruim 4.000 tests afgenomen; half april moeten dat er 17.500 per dag zijn. Om dat te bereiken wordt het aantal door het RIVM goedgekeurde testlaboratoria uitgebreid van 15 naar 41. Door de werktijden bij de laboratoria te verlengen, is het mogelijk de testcapaciteit te verhogen naar 29.000 per dag als dat nodig blijkt.

De uitbreiding van de testcapaciteit geldt ook voor professionals in de gehandicaptenzorg, de ggz, de thuiszorg en de huisartsenzorg.

Het is de bedoeling dat er meer beschermingsmiddelen beschikbaar komen voor professionals in de jeugdzorg. Daarover komt volgende week meer duidelijkheid.

Bron: Ministerie van VWS

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 9 april 2020