Mensen met een angststoornis vaak last van taboe

Angststoornis

Ongeveer één op de vijf mensen in Nederland krijgt ooit in zijn of haar leven te maken met een angststoornis. Voor mensen met een angststoornis is het alledaagse leven een stuk zwaarder. De angstklachten waarmee ze te maken krijgen, proberen ze vaak te verbergen. Dit kan leiden tot serieuze gevolgen zoals sociale isolatie, hoge kosten voor zorg of verlies van werk. 

Als angst geen nut heeft

Iedereen is wel eens angstig. Angst heeft nut, en zit in iedereen. Maar wat als je angst ervaart in een veilige situatie en het je leven belemmert? Misschien heb je dan wel te maken met een angststoornis. 20% van de Nederlandse bevolking krijgt last van een angststoornis. Een angststoornis behoort niet toe aan een specifieke bevolkingsgroep, afkomst, inkomen of beroep. Iedereen kan een angststoornis ontwikkelen. Bij een angststoornis staat angst je in de weg. Er is sprake van een angststoornis als je alledaagse leven wordt beïnvloed door je angst. Je gaat bijvoorbeeld specifieke situaties ontwijken of je durft niet naar buiten.

Omgevingsfactoren en aanleg

Angstklachten ontwikkelen zich vaak op jonge leeftijd. De vatbaarheid voor deze klachten wordt beïnvloed door omgevingsfactoren en je genetische aanleg. Zonder hulp kunnen deze angstklachten op den duur leiden tot een angststoornis. Bij ongeveer de helft van de mensen met deze stoornis, leidt dit tot een depressie.

Het taboe

Mensen die last hebben van een angststoornis schamen zich vaak om hulp te vragen. Dit leidt tot onnodige problemen. Angstklachten kunnen zich uiten in het idee dat je uitgesloten of uitgelachen wordt. Dit kan resulteren in isolatie, of angst om de deur uit te gaan. Als gevolg gaan jongeren vaak niet naar school en volwassenen niet naar werk. Ook worden angst opwekkende situaties vermeden.

Begin van de oplossing

Het begin van de oplossing van het taboe ligt in openheid en bewustwording. Het wordt tijd dat er meer openheid komt over angststoornissen. Openheid leidt tot een beter kans op herstel en minder schaamte. Zowel als meer begrip en kennis voor en bij de persoon die last heeft van een angststoornis. Ieder mens is anders en de ene angststoornis is de andere niet. Naast openheid is ook bewustwording belangrijk voor werkgevers, leidinggevenden en leerkrachten. Des te eerder een angststoornis opgemerkt wordt, des te eerder de behandeling gestart kan worden.

Contact

Worstel jij met angststoornissen? Beïnvloedt het je dagelijkse leven? En wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: adfstichting.nl

Bijgewerkt: 2 juli 2018