Autisme werkt, de passie van Ronald

Autisme werkt! Een ode aan de passie en de sterke eigenschappen van mensen met autisme. Ronald vertelt over zijn passie.

Wat is jouw passie?

Mijn passie is eigenlijk alles wat met logistiek (wegtransport) te maken heeft. Zo heb ik in mijn internet browser diverse sites die automatisch worden geopend bij opening. Dit zijn allemaal sites over logistiek (vrachtauto nieuw, gebeurtenissen op de weg, nieuws bij transporten bedrijven enzovoort). Maar als top van deze passie staan natuurlijk de vrachtauto’s, vandaar ook mijn grote verzameling vrachtauto’s, bestelwagen en een paar bussen.

Sinds wanneer doe je het en hoe ben je er mee begonnen?

Ik denk dat niemand kan zeggen wanneer hun passie is begonnen en dat is ook bij mij het geval. Het is iets wat er altijd wel ingezeten heeft. Als ik bijvoorbeeld als kind iets moest tekenen, was dit een vrachtauto. Ook heb ik lang met lego gespeeld en het meeste dat ik bouwde waren vrachtauto’s. Ik denk dat ik zo rond mijn twaalfde met mijn vader naar de Bedrijfsauto RAI ben geweest en totdat ik oud genoeg was om alleen te reizen, ging mijn vader iedere twee jaar mee.

Het verzamelen van de vrachtauto’s is begonnen toen ik 17 was, eigenlijk wilde ik al eerder beginnen, maar mijn moeder vond dat te kinderachtig. Toen zij echter zag dat het geen speelgoed auto’s waren, kreeg ik het groene ligt. Het begon met het kopen van van auto’s van bedrijven die ik ook op de weg zag rijden. Toen ik een keer (na een jaar 5 denk ik) had ik een model dubbel. Dit is toen de eerste geweest die ik zelf geschilderd heb. Dit gebeurde daarna steeds meer. Op een gegeven moment zie je een bepaald merk of bijzondere auto rijden of in een tijdschrift staan en besluit je dat je deze eigenlijk ook wel wil. Deze zijn alleen niet te koop en besluit je het zelf maar na te bouwen (plastic, metaal, hout of het meest geschikt is). Zo is mijn verzameling tot stand gekomen.

Wat vind je er leuk aan?

Nu zijn er natuurlijk heel veel transportbedrijven en ook veel verschillende soorten vrachtauto’s, maar bij de ene auto krijg je een bepaald gevoel en bij andere niet. Het is dus niet zo dat elke transportbedrijf in mijn verzameling zit of komt. Het mooie is wel, dat als ik een bepaald bedrijf of voertuig in de verzameling wil hebben en dat lukt dan (meestal door eigenbouw) geeft dat een fijn gevoel. Ook als ik een miniatuur in mijn verzameling kan opnemen die niet is gemaakt voor de verkoop (zoals Tinie Manders) vind ik dat heel bijzonder.

Autisme werkt

Werknemers met autisme zorgen voor diversiteit in een bedrijf, een belangrijke grondstof voor innovatie. Veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Ook hebben zij vaak waardevolle ‘speciale interesses’, onderwerpen waar zij álles van weten. Daarnaast is een divers werknemersbestand een uiting van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ steeds vaker één van de selectiecriteria voor aanbestedende partijen. Maar werknemers met autisme leveren ook op een andere manier voordeel op: bedrijven waar openlijk gesproken kan worden over beperkingen, kennen een betere werksfeer. Dit heeft minder verzuim door stress en ziekte tot gevolg. Bovendien stimuleert openheid over zaken die niet zo makkelijk gaan alle werknemers om na te denken over hoe zij optimaal kunnen presteren. Lees hier meer over autisme.

 

Bijgewerkt: 1 april 2019