Nieuw onderzoek naar risicofactoren autisme

risicofactoren autisme

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er bijna dertig risicofactoren voor autisme zijn. Maar welke van die risicofactoren zijn nou écht relevant? Nieuw Amerikaans onderzoek geeft meer inzicht.

Onderzoek

Er zijn zoveel risicofactoren voor autisme ontdekt, dat het bijna onmogelijk is om ze te vermijden. Onderzoekers van de universiteit van Health Sciences in Bethesda wilden daarom weten of alle ontdekte risico’s uit eerdere onderzoeken even belangrijk zijn bij het ontstaan van autisme. Ze analyseerden de medische gegevens van 8760 kinderen met autisme en die van hun moeders. Ze keken onder andere welke risicofactoren er tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling en vlak na de geboorte meespeelden.

Belangrijkste risicofactoren autisme

Van de 29 risicofactoren die in andere onderzoeken waren gevonden, bleken er maar 19 risicofactoren daadwerkelijk een rol te spelen bij het ontstaan van autisme. Epilepsie bij pasgeborenen bleek de grootste risicofactor te zijn: baby’s met epileptische aanvallen hebben bijna acht keer meer kans om autisme te krijgen dan kinderen zonder epilepsie. Ook medicijnen blijken de kans te vergroten als ze tijdens de zwangerschap gebruikt worden: vrouwen die medicatie tegen epilepsie of psychische klachten gebruiken, waaronder depressie, hebben twee keer zoveel kans een kind te krijgen met autisme.

Bij vrouwen die geen medicijnen gebruikten voor deze aandoeningen of klachten, was de kans op autisme bij hun kind minder verhoogd, ook niet bij hoge bloeddruk of diabetes. De onderzoekers benadrukken dat dit niet automatisch betekent dat autisme door medicijnen ontstaat. Het verband zou er ook kunnen zijn doordat vrouwen die medicijnen gebruiken meer last hebben van hun aandoening. Autisme zou dus ook door de aandoening zelf kunnen komen.

Leeftijd van de moeder

Er waren ook omstandigheden die voorheen als risicofactor voor autisme werden gezien, maar waarvoor in dit onderzoek juist geen verband werd gevonden.
Drugs- en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en vroeggeboorte bleken geen verhoogd risico op autisme te geven. Ook ontdekten de onderzoekers dat autisme vaker voorkomt bij kinderen van moeders onder de 25 jaar en minder bij kinderen van moeders boven de 35 jaar. Voorheen werd juist gedacht dat autisme een risico was bij zwangerschappen op hogere leeftijd.

 

Contact

Twijfel je of je kind autisme heeft? Dan kun je terecht bij Dokter Bosman. Wij kunnen de diagnose stellen en bieden verschillende behandelmogelijkheden. Bel ons op 088 226 76 26 of vul het contactformulier in.

Bron: Nature

Bijgewerkt: 2 juli 2018