Onderzoek: herkennen van autisme bij ouderen

Autisme bij ouderen

Autismespectrumstoornissen (ASS) komen ook onder ouderen voor. Ze kunnen decennia lang onopgemerkt blijven. Tot de eisen die de veranderingen op latere leeftijd aan een persoon stellen, het beperkte aanpassingsvermogen overschrijden. Ouderen van wie niet bekend is dat ze ASS hebben, melden zich dan bij de huisarts. Zij melden zich met cognitieve klachten, gedragsveranderingen of onbegrepen lichamelijke klachten.

Beschouwing autisme

ASS omvat een spectrum van samenhangende symptomen dat aanwezig blijft op volwassen leeftijd. ASS is een neuropsychiatrische aandoening die bij ongeveer 1% van de mensen voorkomt en erfelijkheid speelt een grote rol. Pas het laatste decennium groeit de aandacht voor voor autisme bij ouderen. Volgens de DSM-5 is er sprake van ASS als er blijvende beperkingen zijn in de sociale communicatie en de sociale interactie. En wanneer er beperkte en herhaalde patronen, gedrag, interesses en activiteiten voorkomen. Gedurende de levensloop kunnen de beperkingen onopgemerkt blijven door aangeleerde gedragsstrategieën en/of door een compenserend sociaal netwerk. Echter hebben mensen met ASS gemiddeld meer moeite met executief functioneren.

Kern onderzoek van Autisme bij ouderen

  • Autismespectrumstoornissen komen ook onder ouderen voor.
  • Oudere patiënten melden zich meestal met cognitieve klachten, gedragsproblemen of onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.
  • Overweeg dan ook een autismespectrumstoornis.
  • De patiënt moet doorverwezen worden naar een GGZ-instelling

(Bron: Videler AC, Wijffels SAM, Delescen ECM. Herkennen van autisme bij ouderen. Huisarts Wet 2017;60(4):235-7)

Bijgewerkt: 17 mei 2017