Eén op de vijf 17-jarigen voelt zich vaak somber of depressief

Jongeren voelen zich down

Meer dan 20 procent van de 17-jarigen geeft aan vaak last te hebben van sombere gevoelens. Dit blijkt uit onderzoek van Dokter Bosman dat gehouden werd onder meer dan 1052 jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Meisjes voelen zich vaker down dan jongens. 80 procent van de zeventienjarige meisjes is regelmatig in mineurstemming ten opzichte van 62 procent van de jongens.

Rollercoaster aan emoties

Tijdens de puberteit verandert er van alles in het puberbrein. Vooral het gedeelte waar de ratio huist, is in bewerking terwijl het emotionele gedeelte overactief is. Het is ook de fase waarin depressies en andere mentale aandoeningen voor het eerst zichtbaar worden. Jongeren ervaren vaak een rollercoaster aan emoties doordat de hersenen de veranderingen tijdelijk niet meer kunnen bijbenen, laat staan alle prikkels en emoties kunnen overzien of onder controle kunnen houden. We zien dat de sombere gevoelens tot het 17e jaar toenemen om daarna weer geleidelijk af te nemen.

Slaapgebrek door piekeren

Van de 17-jarigen piekert 68 procent regelmatig zo veel dat de nachtrust eronder lijdt. Door alle hormonale veranderingen kan het sowieso al lastig zijn voor pubers om voldoende slaap te krijgen terwijl genoeg nachtrust juist voor hen essentieel is om alle veranderingen goed te laten verlopen. “Iedereen die een tijd niet goed slaapt, weet hoe labiel je daarvan kan worden. Puberaal gedrag wordt erdoor versterkt.”

Druk voelen om te presteren

Hier komt nog bij dat pubers ook moeten leren omgaan met verwachtingspatronen. Maar liefst 77 procent van de 16-jarigen voelt de druk om steeds maar goed te moeten presteren op school en daarbuiten met sport en vrienden. De groepsdruk bij pubers is vaak behoorlijk en wordt verstrekt door de angst om sociaal buiten de boot te vallen. Bosman: “Het kan voor pubers erg confronterend zijn als ze niet kunnen voldoen aan de verwachtingspatronen waar ze hun identiteit op baseren. Bij sommigen kan dit tot psychische problemen leiden.” Van alle jongeren ervaren 16-jarigen de meeste paniekaanvallen, 35 procent heeft hier regelmatig last van. Tegen 19 procent van de 12-jarigen.

Contact

Heb je last van depressieve gedachten en gevoelens ? Beïnvloeden deze gedachten je dagelijkse leven? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bijgewerkt: 2 juli 2018