Eenzaamheid breed probleem onder jongeren

eenzaamheid

Eenzame jongeren hebben een grotere kans op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en maatschappelijke problemen dan jongeren die een rijk sociaal leven hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van King’s College in Londen.

Gevolgen eenzaamheid

Als gevolg van de eenzaamheid ontwikkelen jongeren psychische problemen, zoals depressies, een laag zelfbeeld, slaapproblemen. Ook raken ze sneller verslaafd aan alcohol en wiet, ervaren ze meer stress, bewegen ze minder en hebben ze vaker geen werk of opleiding. Dit gaat over jongeren die echt langdurig eenzaam zijn.

Net zo schadelijk als roken

Eerder onderzoek toonde aan dat eenzaamheid net zo schadelijk is voor de gezondheid als het roken van vijftien sigaretten per dag en schadelijker dan overgewicht. Over de vergelijking met dat specifieke aantal sigaretten is Gerine Lodder, onderzoeker naar eenzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen sceptisch: “Die vergelijking kun je niet één-op-één maken. Wat is het verschil met veertien of zestien sigaretten?”

Gezondheidsrisico’s

Het is nog niet precies aangetoond waarom eenzaamheid zo schadelijk is voor de gezondheid. De gezondheidsrisico’s van eenzaamheid zijn in grote lijnen vergelijkbaar met die van roken en overgewicht. Als gevolg van eenzaamheid kun je minder gaan bewegen en meer middelen gaan gebruiken, waardoor je slaapproblemen krijgt. Die kunnen op hun beurt weer hart- en vaatziekten veroorzaken, die weer tot vroegtijdig overlijden kunnen leiden. Alle symptomen versterken elkaar, maar eenzaamheid is een van de onderliggende oorzaken

Conclusies onderzoek

Het nieuw verschenen onderzoek kijkt niet alleen naar de gezondheidseffecten van eenzaamheid, maar ook naar de maatschappelijke gevolgen. Een van de conclusies is dat eenzame jongeren ook moeilijker aan een baan komen. “Als iemand zijn vrienden of huisarts toevertrouwt dat hij zich vaak eenzaam voelt, kan dat een teken zijn dat die persoon ook met andere dingen in zijn leven worstelt”, zegt Timothy Matthews, een van de onderzoekers.

De onderzoekers maten eenzaamheid met behulp van een schaal van een tot acht. Ze vroegen 2066 respondenten of ze zich vaak, soms of bijna nooit eenzaam voelden en stelden ook vragen over lichamelijke en geestelijke gezondheid. Bij elke 0,2 punten die respondenten op de schaal stegen, verdubbelde de kans op een depressie of angststoornis en steeg de kans om werkloos te raken met 38 procent.

Contact

Heb je last van eenzaamheid of depressieve gevoelens? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies.  Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: the guardian, nos.nl

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 2 mei 2018