Eerder praten over mentale gezondheid

‘Speak up for mental health’: spreek je uit over mentale gezondheid. Dat is het motto van de European Mental Health Week, van 9 tot en met 13 mei. Met die week vragen Europese organisaties meer aandacht voor de maatschappelijke oorzaken van psychische problemen.

European Mental Health Week

Mental Health Europe, een niet-gouvernementele organisatie op het gebied van mentale gezondheid, zet tijdens de derde European Mental Health Week de jeugd centraal. De organisatie werkt samen met het European Youth Forum (EYF). Dat ziet op basis van eigen onderzoek een duidelijke samenhang tussen de mentale problemen van jongeren en hun verslechterde positie op het gebied van werk en inkomen, onderwijskansen en sociale contacten. Het EYF dringt daarom aan op meer intersectoraal beleid, participatie van jongeren en het versterken van kansen voor jongeren op het gebied van werk en onderwijs. Voor jongeren die door sociaaleconomische omstandigheden niet lekker in hun vel zitten, zijn er volgens het EYF meer niet-medische vangnetten nodig, bijvoorbeeld op school en in de vrije tijd.

Praten over hoe je je voelt

Praten over hoe je je voelt nu juist zo belangrijk. Praten lucht op, het helpt te relativeren, het geeft troost en kan helpen om de zaken voor jezelf op een rijtje te zetten. En als de mensen in je omgeving weten dat je niet goed in je vel zit, kunnen ze rekening met je houden en je helpen. Als je tijdelijk een sombere periode in je leven hebt dan kan een goed gesprek de lucht klaren.

Soms is praten met de omgeving niet genoeg. Bijvoorbeeld als de sombere gevoelens niet verdwijnen of bijna 24 uur per dag aanwezig zijn. Als er veranderingen zijn in je slaappatroon, als je lusteloos of juist rusteloos bent, je concentratievermogen minder is, of als je merkt dat je minder goed functioneert, ga dan naar je huisarts.

Hulp

Met mentale problemen kun je terecht bij een psycholoog of psychiater. Veel mensen hebben aan therapie genoeg om van hun mentale problemen af te komen.

Ben jij somber en wil je met iemand praten? Stap dan naar je huisarts voor een eerste stap op weg naar herstel.

Bron: Mental Health Europe; European Youth Forum

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 12 mei 2022