Voor ruim 200.000 leerlingen beginnen vandaag de eindexamens. Vmbo’ers, havisten en vwo’ers gaan de komende twee weken knallen om dat felbegeerde diploma binnen te slepen. Een spannende tijd dus. Helemaal als je ADHD hebt. Hoe zorg je ervoor dat je aandacht niet verslapt als je dagen achter elkaar moet studeren? Met deze tips moet het lukken!
Loop rond
Het stilzitten op een stoel aan een bureau met een (saai) studieboek is natuurlijk al de eerste uitdaging bij studeren met ADHD/ADD. Aangezien de meeste ADHD/ADD’ers niet veel zitvlees hebben, kun je jezelf beter niet dwingen om te lang op je stoel te zitten. Loop rondjes door je kamer met je boek in je hand. Het kan helpen om langer gefocust te blijven. Probeer ook de ruimte waarin je studeert af te wisselen als je merkt dat het helpt en zorg dat je handen iets te doen hebben. Knijp bijvoorbeeld in een stressballetje of speel met kneedgum.
Praat hardop
Als je ADHD/ADD hebt, kun je lezen zonder dat de dingen die je leest echt tot je doordringen omdat een andere gedachte zomaar je aandacht vraagt. Zet je gêne opzij en praat hardop terwijl je studeert. Hiermee verklein je de kans dat je gedachten afdwalen. Leg jezelf na elk hoofdstuk of bladzijde uit wat je gelezen hebt. Gebruik je creativiteit en probeer te voorspellen welke vragen je in het examen zou kunnen verwachten. Praten helpt je bovendien om de stof beter te onthouden omdat je ook je auditieve geheugen (dus je gehoor) inschakelt.
Zorg voor afwisseling
Probeer in shifts te werken. Zodra je merkt dat je aandacht verslapt, ga je iets anders doen. Je begint bijvoorbeeld met een shift van twee uur biologie, daarna twee uur scheikunde en daarna weer aardrijkskunde.
Gebruik wetenschap
Volgens wetenschappelijk onderzoek onthoud je meer als je vlak voor je gaat slapen nog zo’n 10 tot 15 minuten studeert. Lees je uittreksel bijvoorbeeld door voor je het licht uitdoet. Maar overdrijf het niet. Als je tot diep in de nacht studeert, voel je je de volgende dag alleen maar slecht. Bovendien is de examenperiode dan moeilijker vol te houden.
Schakel Beethoven en Bach in
De Bulgaarse psychiater Lozanov deed ruim 30 jaar onderzoek naar het effect van muziek op de hersenen. Hij ontdekte dat je op bepaalde klassieke muziek 5 keer sneller leert dan normaal en je veel beter kunt concentreren. In Spotify vind je een Playlist (Georgi Lozanov’s Study and Learning) met onder andere werken van Beethoven, Bach en Vivaldi.
Ga bewegen voor je eindexamen
Elke dag minimaal 30 minuten bewegen heeft een gunstig effect op je concentratie en geheugen. Beweging vergroot je focus en is een goede manier om wat examenstress kwijt te raken. Je hoeft niet per se te sporten. Een rondje lopen met de hond of een stukje fietsen is ook goed.
Contact
Dokter bosman is er voor je. Ook tijdens je eindexamen. Heb je bijvoorbeeld veel moeite met organiseren, plannen en het halen van deadlines? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.
Bron: Additude magazine