Smartphones hebben geen negatieve invloed op de stemming van jongeren. Dat concludeert Nastasia Griffioen van de Radboud Universiteit in Nijmegen in onderzoek dat gepubliceerd is in Nature’s Humanities and Social Sciences Communications. In het onderzoek werd gekeken naar wat jongeren in hun schermtijd doen. Nu blijkt dat de gewoonte van jongeren om naar hun mobiel te pakken niet per se leidt tot mentale en fysieke kwalen, maar juist stressverlagend kan werken.
Grote verschillen in smartphonegebruik
‘De afgelopen jaren zijn smartphones bestempeld als de boosdoener achter tal van mentale en fysieke kwalen, van eenzaamheid tot verveling tot verslaving. Maar zulke conclusies zijn onverantwoord, zolang we niet specifieker kijken naar wát mensen op hun smartphone doen.’ Zegt Griffioen. De onderzoeker van de afdeling psychopathologie van het gedragswetenschappelijk Radboud-instituut stelt dat er grote verschillen zijn in de manier waarop jongvolwassenen hun smartphone gebruiken. Ook de motivaties voor die activiteiten en de gevoelens die het gebruik van de smartphone oproepen, verschillen enorm. ‘Er is niet zoiets als één vorm van smartphonegebruik’, aldus Griffioen. Voor het onderzoek werden jongeren tussen de 18 en 25 jaar alleen gelaten en in het geheim gemonitord voor een periode van tien minuten.
Griffioen: ‘Zo’n tachtig procent van de groep pakte vrijwel direct de telefoon erbij. Het is echt een soort automatisme voor veel mensen. Maar bijna elke jongere die we monitorden had een compleet ander patroon van smartphonegedrag. Sommigen wisselden in die tien minuten 21 keer tussen verschillende apps. Anderen gebruikten slechts één of twee apps. Sommigen waren vooral met berichtenapps in de weer, anderen zaten vooral te browsen.’
Uit automatisme of verveling
Na afloop van de opnameperiode werd het beeldmateriaal door de onderzoekers besproken met de jongeren, om zo een duidelijk beeld te krijgen van achterliggende motivaties en emoties. ‘We merkten dat jongeren er graag over vertellen, en dat leverde echt unieke inzichten op,’ licht Griffioen toe. Ze zag bijvoorbeeld dat jongeren specifieke motivaties hebben als ze browsen of Whatsapp openen. Ze willen bijvoorbeeld het weer weten of snel een afspraak met vrienden inplannen. De mensen die sociale media erbij pakten, geven aan dat het een ‘soort van’ automatisme voor ze is of voortkomt uit verveling.
Sociale media werken stressverlagend
Griffioen: ‘Toch zien we in gevoelsscores van die verschillende smartphone-activiteiten geen verschil tussen dingen die uit verveling of juist met een specifiek doel gedaan worden. Dat suggereert dat iets doen uit verveling of gewoonte wellicht zo slecht nog niet hoeft te zijn. We weten bijvoorbeeld uit ander onderzoek dat gewoontegedragingen stress- en onrustverlagend kunnen zijn voor mensen. Een ander, volgens de onderzoeker ‘uniek’ inzicht gaat over het gebruik van sociale media. Er wordt vaak gedacht dat sociale media voornamelijk nadelig zijn door allerlei sociale factoren, zoals het onnodig vergelijken met anderen. Zij ontdekte echter dat er bij negatieve gevoelsscores voor sociale media-activiteiten bijna nooit sprake is van een sociale factor. Het ging dan vaak om een negatief gevoel door voetbaluitslagen of nieuws.
Lees het complete artikel op Computable