Gezinsritme heeft invloed op nachtrust kinderen

Nachtrust kinderen

Kinderen die weinig routine hebben in hun dagelijkse leven hebben vaker last van slaapproblemen dan kinderen die een vaste routine hebben met betrekking tot slapen en eten. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Gezinsritme en slaappatroon

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.500 kinderen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek Generation R. Generation R omvat kinderen die geboren zijn na 2001. In dit onderzoek staan factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling en gezondheid van kinderen centraal. Uit het onderzoek blijkt dat een goede nachtrust van meer afhangt dan op tijd naar bed gaan. Het ritme van de gehele dag beïnvloedt hoe je ‘s nachts slaapt. Het ritme van het gezin blijkt hierbij extra belangrijk te zijn voor kinderen en een effect te hebben op hun slaappatroon. Dit effect werkt door tot de vroege pubertijd. Het is dus van belang dat ouders hier wel enigszins op letten.

Onderzoek Generation R

Het is de eerste keer dat een dergelijk onderzoek is uitgevoerd. Er is nog geen eerder wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het effect van rust en regelmaat op de nachtrust van kinderen. Er werden speciale bewegingshorloges gebruikt om het slaapgedrag van deze kinderen gedurende een periode van tien jaar te volgen. Vanaf de peuterleeftijd tot heden. Ouders van de kinderen vulden op driejarige, zesjarige en op tienjarige leeftijd vragenlijsten in over hun kinderen. Hierin werd gevraagd naar onder andere hun bedtijd, hoe makkelijk het is om in slaap te vallen en wakker te worden.

Slaapdagboek en bewegingshorloges

Op elfjarige leeftijd kregen de deelnemende kinderen een slaapdagboek om zelf gedurende negen dagen bij te houden. Ook kregen zij een speciaal bewegingshorloge om waarmee ingeschat kan worden wanneer de kinderen slapen of wakker zijn. Op elfjarige leeftijd vallen deze kinderen later in slaap. Ook slapen ze korter, gemiddeld een half uur minder per nacht. De gevolgen hiervan voor de kinderen kunnen op basis van het onderzoek niet geconcludeerd worden. Echter, vorige studies suggereren dat een tekort aan slaap kan leiden tot concentratieproblemen en een kortere aandachtsspanne.

Mate van voorspelbaarheid

Wat er niet onderzocht is bij de studie zijn andere factoren die kinderen kunnen helpen bij een goede nachtrust. Bijvoorbeeld beweging, buiten spelen en andere activiteiten. Echter, uit de studie kan wel geconcludeerd worden dat vaste rituelen, zoals vaste tijden en de volgorde van rituelen voor het slapen kinderen helpen bij een goede nachtrust. Bijvoorbeeld voorlezen of een slaapliedje na het tandenpoetsen. Het gaat hierbij vooral om een mate van voorspelbaarheid die de kinderen als prettig ervaren.

Contact

Vermoed je dat je kind psychische problemen heeft? En wil je in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Erasmus MC

Meer over: Kinderen en Jeugd, Nieuws
Bijgewerkt: 17 april 2019