Hoe voorkom je een terugval na burn-out?

burn-out terugval

Een terugval na een burn-out, of na het herstel van een burn-out is veel voorkomend. Vooral onder mensen die geen goede begeleiding ervaren, is het eerder de regel dan de uitzondering. Indien burn-out niet goed aangepakt wordt is het risico op een terugval 65%. Mocht je daarna nog niet goed herstellen, is de kans op een tweede terugval zelfs 95%.

Dat het risico op een terugval zo groot is, komt vooralsnog door hoe je zelf in elkaar zit en handelt. Mensen die last hebben van burn-out hebben een bepaalde persoonlijkheid en ambitie, deze hoort bij wie je bent. Daarom vallen deze mensen na herstel makkelijk terug in hun oude patronen, die in eerste instantie tot een burn-out hebben geleid. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij mensen die afvallen, na een dieet krijgen ze vaak last van een jojo-effect omdat ze weer op hun oude gewoonten terugvallen. Mensen met burn-out onderschatten vaak het risico op een terugval. Maar hoe voorkom je zo’n terugval op burn-out?

Zoek goede begeleiding

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar goede begeleiding, waarbij de burn-out deskundige of coach goed professioneel opgeleid is om te assisteren in het herstel en alert is op een terugval. Bij een goede begeleiding krijg je advies over beweging, levensstijl en ook voeding. Je leert hoe je je leven moet oppakken na een burn-out en hoe je signalen van terugval kan herkennen. Dit kan bijvoorbeeld zijn slechter slapen of sneller geprikkeld zijn, een teken dat je wat gas moet terugnemen.

Wees bewust 

Hiernaast is het belangrijk om de rest van je leven bewust te zijn van het risico op een burn-out. Het is dus belangrijk dat je alert blijft niet terug te vallen in je oude, schadelijke gewoontes. Een burn-out zorgt vaak voor onbegrip uit je omgeving, na een burn-out of bij een terugval is dit vaak nog erger. Mensen denken vaak dat wanneer je genezen bent van je burn-out, je weer beter bent en er tegenaan kan gaan. Dit is niet juist, je hebt blijvende veranderingen nodig en je moet de rest van je leven goed rekening houden met hoeveel energie je hebt.

Contact

Heb je een vermoeden dat je kampt met een burn-out en wil je graag in gesprek met een professional? Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Bron: BusinessInsider

Meer over: Burn-out, Nieuws
Bijgewerkt: 20 november 2019