piekeren
Lig je ook wel eens de hele nacht te piekeren? Blijven bepaalde gedachten maar door je hoofd gaan? Met deze adviezen van psycholoog Joan Swart krijg je de controle terug over je gedachten.

Je kunt je zorgen maken over de toekomst, of juist blijven malen over dingen die in het verleden zijn gebeurd. Hoewel piekeren ons meestal weinig positiefs oplevert, blijven we toch eindeloos nadenken over de dingen die we vaak niet (meer) kunnen veranderen of die nog niet aan de orde zijn. Waarom doen we dat toch?

Piekeren

Piekeren is een overblijfsel van onze ontwikkeling door de eeuwen heen. Door te tobben over onze gezondheid, financiën, familie, relaties en werk proberen we ons aan te passen aan de uitdagingen waar we dagelijks mee te maken krijgen. Ons brein is in feite continu bezig om ons veilig en gelukkig te houden. Tot op zekere hoogte heeft piekeren dus wel degelijk een functie. Bij sommige mensen zit er echter geen rem op het getob, ze liggen nachten wakker en komen in een ongezonde spiraal terecht. Het gepieker duikt op de meest onhandige momenten op en krijgt te veel grip op hun leven. Wat dan?

Maak afspraken met jezelf

Het is belangrijk je bewust te worden van je gepieker. Elke keer dat je merkt dat je het doet, las je een pauze in. Zeg tegen jezelf: “Je bent nu aan het piekeren.” Deze stap is heel belangrijk omdat je er op deze manier voor zorgt dat het getob je niet voortdurend kan ‘overvallen’ en je leven controleert. Spreek vervolgens met jezelf af om te stoppen met het gepieker, in ieder geval voor dit moment. Dit lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, hoe doe je dat?

Plan een ‘piekersessie’ in

Reserveer een bepaald moment van de dag voor je gepieker. Als je bijvoorbeeld elke dag een dagboek bij houdt, is dat meteen een goed moment om te verkennen over welke dingen je je op dat moment druk maakt. Je kunt ook een wandeling maken, of met een kop thee op de bank gaan zitten. De bedoeling is dat je elke dag 10 tot 30 minuten tijd vrijmaakt voor mogelijke oplossingen voor je problemen. Heb je nergens waar je over in zit? Sla de piekersessie dan over.

Stel je gepieker uit

Als je elke dag een piekersessie hebt, pieker je elke dag in een daarvoor gereserveerd moment. Krijg je op een ander moment een zorgelijke gedachte, haal dan diep adem en verdrijf de gedachte uit je hoofd. Beloof jezelf er later, tijdens de piekersessie, op terug te komen. Je zult zien dat veel gedachten vanzelf verdwijnen zodra je er niet aan vast houdt.
Een ander voordeel van het uitstellen van je gepieker, is dat er tijd zit tussen je eerste gevoel en eventuele actie. Je voorkomt daarmee dat je in een visuele cirkel komt van té emotioneel reageren, de reactie van anderen daarop en de mogelijke verergering van je probleem.

Overdrijf

Een andere bewezen techniek is dat je je fantasie de vrije loop laat tijdens je piekersessie en een ‘worst case scenario’ bedenkt voor je probleem. Denk maar eens goed na wat er allemaal zou kunnen gebeuren als je de controle kwijtraakt over hetgeen waar je over piekert. De kans is groot dat je je realiseert dat het probleem wel meevalt of zelfs niet eens bestaat.

Bron: OpenForest.net

Meer over: Angst, Nieuws
Bijgewerkt: 20 april 2018