Handige tips tegen een ochtendhumeur

Er zijn veel mensen die last hebben van een ochtendhumeur. Velen hebben de hele ochtend een chagrijnige stemming en kunnen dan vaak niet zoveel hebben. Meestal wordt gedacht dat dit in het karakter of in de instelling van de persoon zit, maar dit is niet altijd zo. Als je last hebt van een ochtendhumeur dan heeft dit te maken met je biologische klok. Gezondheidsnet publiceerde een aantal handige tips die kunnen helpen om het humeur in de ochtend te verbeteren.

Tip: op tijd naar bed
Het is voor de hand liggend maar wel heel belangrijk: op tijd naar bed gaan. Een ochtendhumeur onstaat vaak door een slaaptekort. Als je regelmatig laat naar bed gaat kom je de dag erna moeilijk op gang. Het is goed om een vaste tijd in te stellen om te gaan slapen en je hier ook aan te houden.

Tip: onderneem geen actieve activiteiten vlak voor het slapen
Als je het lastig vindt om op tijd naar bed te gaan en dan snel in slaap te vallen, dan is het van belang om ’s avonds geen opwekkende activiteiten meer uit te voeren. Ook televisiekijken, computeren of op je smartphone spelen is niet goed vlak voor het slapen gaan. Sporten is goed voor je maar probeer ook dit te vermijden vlak voor het slapen, door de adrenaline die tijdens het sporten vrij komt kost het meer moeite om in slaap te vallen. Lees bijvoorbeeld een boek of luister naar rustgevende muziek om snel in te slapen.

Tip: geen alcohol of caffeine
Het is het beste om geen koffie of alcohol te nuttigen vlak voor het slapen gaan. Veel mensen drinken een glaasje alcohol omdat vaak wordt gedacht dat dit als een ‘slaapmutsje’ werkt, echter slaap je een stuk lichter en onrustiger waardoor je vermoeider wakker wordt. Het drinken van kruidenthee is juist goed om in slaap te vallen.

Tip: zet vroeg je wekker
Voor avondmensen is dit meestal een hels karwei, maar zet je wekker vroeg zodat je lichaam meer tijd heeft om op te starten. Ga rustig zitten voor je ontbijt en probeer haasten te voorkomen als je naar school of werk moet.

Tip: neem een ontbijt      
Als je voor je ontbijt een glas lauwwarm water drinkt geef je je hele lichaam een verkwikkend gevoel. Als je daarna een gezond ontbijt neemt ben je klaar voor de dag!

Tip: ben open over je stemming
Vaak hebben de mensen in je omgeving wel door als je ‘s ochtends chagrijnig bent maar het helpt om er zelf open over te zijn. Als mensen hierdoor rekening met je houden door niet te enthousiast te doen in de ochtend kun je sneller van je ochtendhumeur herstellen.

Tip: zorg voor voldoende daglicht
Melatonine is een hormoon dat wordt afgescheiden door de pijnappelklier in de hersenen. De klier wordt aangestuurd door lichtprikkels die via de ogen worden doorgegeven. Dit hormoon zorgt ervoor dat we ‘s avonds slaperig worden. Als je overdag te weinig daglicht ziet dan kan dit het dag- en nachtritme verstoren. Dit is echter per individu verschillend, de een is er gevoeliger voor dan de ander. Een lichtwekker kan uitkomst bieden aan mensen die erg gevoelig zijn voor een tekort aan daglicht.

Meer over: Ggz
Bijgewerkt: 19 augustus 2015