Help, mijn kind heeft examenstress

examenstress_nieuwsbericht12 mei gaan de eindexamens in het voortgezet onderwijs van start. Een spannende periode voor Middelbare scholieren. Spanning is niet erg, het maakt ons alert en we presteren beter. Maar wat nou als de examenstress toeslaat en je kind gebukt gaat onder de zenuwen? Herken je dit als ouder bij jouw kind? Wie weet kun je hem of haar helpen met de onderstaande tips:

  1. Neem rust en regelmaat in acht

    Het is een cliché maar adviseer je kind om op tijd naar bed te gaan. Tijdens een examenperiode zijn jongeren sneller geneigd om tot laat in de avond door te leren. Wanneer je slaapt, wordt de geleerde stof goed verwerkt en opgeslagen in de hersenen. Daarbij werkt het brein beter en zijn de zenuwen beter in controle te houden als ze uitgerust de dag beginnen.

  1. Bepaalde voeding stremt de zenuwen

    Vertel hem of haar dat bepaald voedsel goed is tegen de zenuwen en zelfs de concentratie kan verhogen. Zo helpen bananen tegen de zenuwen, vermindert chocola stress, stimuleert vis de hersenen en zorgt kruiden thee voor de nodige ontspanning.

  1. Denk positief

    Draai negatieve gedachten om naar positieve gedachten. Was het examen van gister moeilijker dan verwacht? Dan zal het examen van morgen vast meevallen.

  1. Doe ontspanningsoefeningen

    Ontspannen kun je leren. Heeft je kind last van hartkloppingen, buikpijn of hyperventileren? Dan kun je hem of haar adviseren om vanuit de buik te laten ademen. Hiermee leer je de ademhaling te beheersen. En, door een goede ademhaling krijgen de hersenen meer zuurstof. Een win-win-situatie!

  1. Leg de lat niet te hoog

    Stress ontstaat vaak doordat je het gevoel hebt het niet allemaal aan te kunnen. Onzekerheid voert de boventoon; ik zak vast voor wiskunde of dat examen heb ik verknald. Laat als ouder merken dat je tevreden bent met wat je kind al heeft bereikt.  Je kunt niet altijd een topprestatie leveren.

Neem contact op

Heb je een vermoeden dat jouw kind gebukt gaat onder examenstress of examenvrees en wil je hem of haar graag helpen? Ga eens in gesprek met een professional. Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

 

Meer over: Onderwijs
Bijgewerkt: 10 mei 2016