Helpt stresshormoon bij exposure-therapie PTSS?

PTSS stress

Onderzoekers gaan de invloed van cortisol, oftewel het stresshormoon, bij exposure-therapie bij mensen met PTSS onderzoeken. Exposure-therapie is effectief bij ongeveer de helft van de mensen met een posttraumatisch stresssyndroom. Het gericht inzetten van cortisol bij mensen met PTSS kan mogelijk leiden tot een hogere effectiviteit.

Wat is PTSS?

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychologische aandoening die ontstaat in de nasleep van een stressvolle gebeurtenis. De stoornis kan ernstige gevolgen hebben, zoals vermijding van bepaalde plaatsen die doen denken aan het trauma, sociale isolering en drugsmisbruik. Exposure-, of blootstellingstherapie laat mensen hun ervaringen herbeleven in een veilige omgeving met als doel de angst te verminderen.

Exposure-therapie en cortisol

Exposure-therapie valt onder een van de meest effectieve behandelingen die beschikbaar zijn voor PTSS. Toch is de effectiviteit, bijna 50%, nog relatief laag. De oorzaak hiervan is niet bekend. Als gevolg gaan Benno Roozendaal en zijn collega’s onderzoeken of de effectiviteit van de therapie samenhangt met de cortisol reactie in het lichaam. Het kan zijn dat bij sommige mensen in stressvolle reacties deze niet meer werkt naar behoren. Cortisol komt normaliter vrij in stressvolle situaties en zorgt ervoor dat er goed met deze situatie om kan worden gegaan.

Maatwerk leveren

Vooral bij mensen die traumatische ervaringen hebben gehad in hun kindertijd wordt er een zwakkere cortisol respons verwacht en geobserveerd. Dit zou erop kunnen duiden dat de stressreactie niet naar behoren werkt. Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of deze aannames kloppen. Als het onderzoek voldoende onderbouwd wordt, kan deze in de toekomst mogelijk bijdragen aan het personaliseren van de behandeling van PTSS. Specifiek bij mensen met een zwakkere stressreactie.

Vermoeden van PTSS?

Worstel jij met post-traumatische stressstoornis (PTSS) en wil je graag in gesprek met een professional? Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: RadboudUMC

Meer over: Nieuws, Trauma
Bijgewerkt: 13 februari 2019