Psychische klachten grootste taboe onder Nederlanders

psychische klachten taboe

Praten over psychische klachten blijkt het grootste taboe onder Nederlanders. 18% van de Nederlanders geeft aan hier helemaal niet over te kunnen praten met anderen, ook de dood blijkt een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Dit blijkt uit een onderzoek van Nationale-Nederlanden, uitgevoerd door DirectResearch.

Het onderzoek

Praten over onderwerpen als psychische klachten en de dood, deze vaak onbesproken taboes, kan heel waardevol zijn. Onderzoeksbureau DirectResearch heeft onderzoek gedaan naar of en hoe Nederlanders gesprekken voeren over vaak moeilijke onderwerpen zoals de dood. Aan dit onderzoek deden 1031 deelnemers mee. Uit het onderzoek blijkt dat mensen praten over depressie, angsten en andere psychische klachten nog steeds het moeilijkst vinden, ondanks de vele campagnes om depressie, angst en andere psychische klachten bespreekbaar te maken over de jaren heen. Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen, in het geval van depressie, het vooral lastig vinden om het gesprek te beginnen, vrienden en familie mijden vaak het gesprek uit angst om een ander te kwetsen. Ook is ongelukkig zijn moeilijk bespreekbaar. 69% van de mensen bespreekt ongelukkig zijn, of juist gelukkig zijn niet met kinderen. 65% bespreekt dit niet met ouders en 44% bespreekt dit zelfs niet met zijn of haar partner. Echter, 57% van de Nederlanders hecht wel veel waarde aan het vinden van hun geluk. 

Bespreekbaar maken

Het onderzoek heeft onderscheid gemaakt tussen onderwerpen bespreekbaar maken met de partner, ouders en kinderen als gesprekspartner. 46% bespreekt de dood met hun partner en 30% met hun ouders. Slechts 26% bespreekt dit onderwerp met de kinderen. Over het algemeen worden serieuze onderwerpen, waaronder geldzaken en erfenissen, vaker met de partner en ouders besproken dan met de kinderen.

Ook al zijn het vaak moeilijke onderwerpen om te bespreken, is het vaak van belang om gesprekken aan te gaan en Nederlanders te motiveren om dit bespreekbaar te maken, met partners, ouders maar ook vooral met kinderen.

Contact

Heb je last van een depressie, burnout of andere psychische klachten? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Erasmus MC

Meer over: Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 7 augustus 2019