Eenzaamheid

Eenzaamheid is niet alleen iets wat veel bij ouderen voorkomt. Ook jongeren met veel vrienden, kunnen zich eenzaam voelen. Ondanks dat het gevoel van eenzaamheid vervelend is, kan het ook nut hebben. Wanneer heeft eenzaamheid geen nut meer maar wordt het een probleem?

Eenzaamheid, contacten en diepgang

Op social media zijn veel berichten te vinden van eenzame mensen, deze mensen hebben weinig vrienden, of juist veel vrienden maar voelen zich door niemand echt goed begrepen. Het is heel goed mogelijk veel vrienden te hebben, en toch het gevoel te hebben alsof je er weinig hebt.Dit ligt aan het verschil in de contacten en de diepgang die je echt met deze contacten zou willen hebben. Aan de andere kant zijn er ook mensen die heel gelukkig zijn met één vriend. Op basis hiervan heeft eenzaamheidsonderzoeker Theo van Tilburg de volgende vragen gesteld: Hoe erg is het om je eenzaam te voelen, en kun je hiervan afkomen?

Beschermingsmechanisme en gezondheid

Eenzaamheid is een beschermingsmechanisme. Dit stamt af van een aangeboren behoefte aan contact. Deze behoefte hielp de mens vroeger om te overleven. Samen was het makkelijker om voedsel te verzamelen of het gezin te beschermen. Tot een zekere hoogte is deze behoefte er nog steeds, bijvoorbeeld voor sociale steun, of wanneer iemand ziek is.

Gevoelens van eenzaamheid kunnen vergeleken worden met een gevoel van honger of lichamelijke pijn, bij hongergevoelens gaat men op zoek naar eten, bij lichamelijke pijn weet een mens terug te trekken. Soortgelijk zorgt eenzaamheid ervoor dat je op zoek gaat naar sociaal contact. Eenzaamheid wordt pas een probleem wanneer het niet overgaat. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat eenzaamheid onder andere slecht is voor je gezondheid. Hieruit blijkt dat eenzame mensen 50% meer kans hebben om vroegtijdig te overlijden. Ook slapen ze minder goed, ervaren ze meer stress en eten ze slechter.

Eenzaamheid in taboesfeer

Eenzaamheid zit in de taboesfeer. Mensen die een partner hebben komen er bijvoorbeeld niet zo makkelijk voor uit dat ze eenzaam zijn. Ook voor jonge mensen is het lastig om aan te geven dat je eenzaam bent. Mensen ervaren eenzaamheid vaak als iets wat makkelijk op te lossen is, door er bijvoorbeeld op uit te gaan of vrienden te maken. Maar voor mensen die erg eenzaam zijn, is dit helemaal niet zo makkelijk, anders was het probleem al opgelost. Het kan dus ook zeker helpen om met iemand hierover te praten, of bijvoorbeeld een sociale vaardigheidstraining te volgen. Het is met een beetje werk zeker mogelijk om eenzaamheid te overwinnen.

Contact

Heb je last van eenzaamheid of depressieve gevoelens? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of vul het contactformulier in. 

bron: nu.nl

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 10 december 2018