Hoe kom je zo snel mogelijk aan een burn-out?

een burn-out

Deze week 13-17 november is het de week van de Werkstress. De meeste berichten gaan over het voorkomen van een burn-out. Maar hoe kom je zo snel mogelijk in een burn-out terecht op je werk?

Burn-out voor beginners

In het boek Burn-out voor Beginners’ van cabaretier Arnout Van den Bossche wordt op een herkenbare en hilarische manier beschreven hoe je het snelst in een burn-out terecht kunt komen. De zeven valkuilen die hij beschrijft komen je waarschijnlijk herkenbaarder voor dan je zou willen…

Tip 1. Zoek een baas die je volledig gek maakt

Zoek een baas die altijd heel veel nieuwe ideeën heeft. Eentje die je niet met rust laat. Als hij binnenkomt moet je direct alles laten vallen. En ook als hij een nieuw idee heeft, gelijk dat gaan doen. Dat je drie maanden al ergens aan gewerkt hebt maakt niet uit. Je begint gewoon weer vanaf nul. Als je rustig staat te lunchen en hij komt bij je staan: lach om zijn grapjes. Anders ben je geen teamplayer. En: hij heeft altijd gelijk. Wat wel positief is: je komt in een sterk team terecht. Samen hebben jullie een groot gemeenschappelijk probleem: de baas. Het maakt je vrienden voor het leven.

Tip 2. Keihard reply to all

Doe altijd mee aan een email-tsunami. Wees altijd bij je pc. Je moet mailen. Beantwoord alles en zet iedereen in de cc. Antwoorden kan ook simpel met alleen een vraagteken. En als je twee vragen krijgt; beantwoord dan alleen de eerste vraag, nooit de tweede. Wat ook kan: antwoorden op een vraag uit zes mails geleden. En voeg smiley’s toe. Dan kun je alles zeggen. Je kunt anderen ook een burn-out inwerken door in je handtekening een wijze quote te stoppen: ‘together we work it out’. Ook belangrijk: nooit to the point komen. Schrijf lange mails en verstop je vraag ergens in het midden.

Tip 3. Doe mee met eindeloos vergaderen

Altijd vergaderen. Zo krijg je mensen bij elkaar. En kom vooral niet op tijd. En nodig ook mensen uit die niet op tijd komen. Nodig ook altijd een baas uit. Die komt midden in de meeting binnenvallen en dan kun je de vergadering opnieuw doen en zal hij het met alle genomen besluiten oneens zijn. Als je een vergadering plant, boek geen vergaderzaal. Ga gewoon zitten en komt er een ander groepje binnen dan kun je discussiëren wie er mag blijven zitten. Zorg dat je de zaal kiest waar de beamer het niet doet. Iedereen zal zich verzamelen om de beamer en dat geeft een band. Stuur vijf minuten voor aanvang het verslag van 35 pagina’s van de vorige keer door. Mensen zullen in alle haast gaan printen en het tijdens de meeting lezen. Vraag bij elk besluit dat gemaakt moet worden akkoord aan iedereen. Iedereen mag zijn mening geven.

Tip 4. Maak van alles een powerpoint

Zorg dat er veel animatie en draaiende kubussen in zitten. Staafdiagrammen doen het ook goed. Het beste is om er tot minimaal drie uur ‘s nachts aan te werken. Het moet een soort Disneyfilm worden. Met veel achtergronden die veranderen. Verdoe je tijd en gebruik Microsoft.

Tip 5. Ga dicht op je collega’s zitten

Zoek collega’s met rare gewoontes. Eentje die elke dag om elf uur een rauwe wortel eet. Of de hele dag door Red Bull drinkt. En zoek collega’s die de hele dag zeuren. Mensen die vooral geen initiatief nemen. Nooit gemotiveerd zijn. Van die mensen waarvan je je afvraagt hoe ze ooit een vast contract hebben weten te bemachtigen. Mensen waar het werk vanaf glijdt, richting jouw kant.

Tip 6. Managementtaal

Managmenttaal overleef je niet. Ga dus werken in een organisatie waar geen problemen zijn, maar uitdagingen. Waar dingen ‘geparkeerd’ worden. En ga ergens werken waar aan evaluatiegesprekken wordt gedaan. En waar ze vragen stellen als ‘hoe vind je het zelf gaan’ en antwoorden geven als ‘dat nemen we mee’. Luister naar mij: dat nemen ze helemaal niet mee. Ze komen er ook nooit meer op terug. Als er wordt gezegd: alles loopt volgens planning, ga er dan vanuit dat ze nog moeten beginnen. Kortom: beheers die taal.

Tip 7. Kies een omgeving met veel mannen

Als een vrouw werk bedenkt, dan wordt het gedaan. Bij mannen blijft het bij kletsen. Zij halen wel de opslag binnen.

Last van een burn-out

Bij een burn-out heb je lichamelijke en psychische klachten. Gevoelens van vermoeidheid en uitputting staan sterk op de voorgrond. De klachten die je ervaart beperken je in je dagelijks functioneren: op je werk, thuis en/of in je sociale leven. Het is belangrijk hulp te zoeken. Een burn-out is vaak goed te behandelen. Hoe dat het beste kan gebeuren, hangt af van de ernst van je klachten. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

bron: Burn-out voor beginners

Meer over: Nieuws, stress, werknemers
Bijgewerkt: 13 november 2017