Hoogbegaafd en geen werk, hoe komt dat?

hoogbegaafden
Een bovengemiddelde intelligentie, breed inzetbaar, werkt snel en komt met creatieve oplossingen. Je zou denken; eigenschappen die garant staan voor succes op de werkvloer. Toch zit een groot deel van de hoogbegaafden zonder werk thuis. Naar schatting zo’n paar duizend. Ze hebben moeite met het vinden van een goede baan.

Hoe kan dat?

Het Nederlandse Instituut voor Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) zocht het uit. Vierenzeventig hoogbegaafde volwassenen zonder baan deden mee aan het onderzoek. Het bleek dat hun hoogbegaafdheid de reden is dat ze zonder werk thuis zitten. Ze willen continu uitgedaagd worden, wat op de werkvloer niet altijd gaat. Een deel van hen heeft niet de juiste diploma’s, terwijl ze wel over de capaciteiten beschikken door bijvoorbeeld zelfstudie of ervaring. Maar diploma’s tellen steeds zwaarder in de sollicitatieprocedures.

Werkuitval heeft ook vaak te maken met conflicten. Het anders zijn en niet begrepen worden. Daarbij geven ze aan moeite te hebben met autoriteit. De kans is namelijk groot dat ze slimmer zijn dan hun leidinggevende. Daar moeten ze mee leren omgaan.

Meer aandacht voor hoogbegaafden

Deze problematiek heeft nog weinig aandacht bij werkgevers en de politiek. Het IHBV hoopt dat er iets meer kennis bij anderen over hoogbegaafdheid komt. Zodat een leidinggevende zich beter kan verplaatsen in de ander. Het is zonde als hun prachtige talent niet wordt benut.

Lees ook: ‘Hoogbegaafdheidsonderzoek nu ook voor volwassenen

Neem contact op

Wil je meer weten over hoogbegaafdheid bij volwassenen of ben je benieuwd wat wij kunnen betekenen? Neem contact op. Ons team ‘Hoogbegaafdheid’ staat graag voor je klaar. Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Lees hier het gehele onderzoek.

Bron: ihbv.nl

Meer over: Hoogbegaafdheid, werk, werkgevers, werkloosheid, werknemers
Bijgewerkt: 8 februari 2017