Om je brein in vorm te houden kun je diverse dingen doen. Bepaalde activiteiten uitvoeren, een specifiek dieet volgen of juist dingen vermijden. Hieronder staan 5 handige tips.

 1. Eet de juiste dingen
  De dingen die je dagelijks eet hebben veel invloed op je hersenen. Het is van belang om je neurotransmitters op peil te houden, dus zorg voor goede vetten, eiwitten en koolhydraten in je voeding. De volgende neurotransmitters zijn van belang:
  Serotonine, dit zijn vaak producten met veel koolhydraten zoals: aardappelen, granen, brood en volkoren pasta.
  Dopamine vindt je in vlees, vis, zuivel, noten, bonen en sojaproducten.
  Acetylcholine zit in eieren, pinda’s, groenten, lever, vlees, vis, melk en kaas.
 1. Beweeg elke dag
  Door elke dag minimaal een half uur te bewegen verbetert je geheugen. Als je beweegt neemt de activiteit van de hippocampus in je hersenen toe. De hippocampus is belangrijk bij het leren en onthouden van nieuwe informatie.
 1. Probeer nieuwe dingen
  Door jezelf uit te dagen om nieuwe dingen te ondernemen zal je brein jong blijven. Je hersenen blijven scherp en alert als je nieuwe dingen aanleert. Het hoeven geen ingewikkelde dingen te zijn, je kunt denken aan het leren van een nieuwe dansstijl, leren schaken, of het maken van kruiswoordpuzzels. Het leren bespelen van een muziekinstrument is ook een vaardigheid die de werking van de hersenen ten goede komt.
 1. Vermijdt stress
  Door stress kunnen er stoffen vrijkomen die het vermogen tot oordelen en je geheugen aantasten. Het is daarom goed om stress binnen de perken te houden. Als je gestresst bent maakt je lichaam stoffen aan waaronder cortisol die effect hebben op je geheugen.
 1. Zorg voor voldoende nachtrust
  Te weinig slaap kan bijdragen aan geheugenverlies dus zorg dat je voldoende nachtrust krijgt. Als je ouder wordt kan genoeg slaap een probleem worden omdat het slaappatroon verandert. Deskundigen op het gebied van slaap stellen zelfs dat je kennis kan verbeteren als je voldoende slaapt hebt.

 

Meer over: Ggz
Bijgewerkt: 11 september 2015