Medikinet geregistreerd voor behandeling ADHD

ADHD-medicijn

Het CBG, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, heeft besloten over te gaan tot registratie van Medikinet. Dit is een langwerkend methylfenidaat-preparaat, voor de behandeling van ADHD bij volwassenen. Dit is een belangrijke ontwikkeling. Het is een eerste stap in het opheffen van de actuele situatie dat het medicijn van eerste keuze in de NVvP richtlijn voor de behandeling van ADHD bij volwassenen, door het CBG niet geregistreerd is voor deze indicatie.

ADHD-medicijn

De psychostimulerende middelen methylfenidaat en dexamfetamine zijn bewezen effectief bij de behandeling van ADHD bij kinderen en bij volwassenen. Deze worden als eerste keuze in landelijke en internationale richtlijnen genoemd. Deze middelen worden in Nederland veel voorgeschreven, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Toch is een registratie van deze middelen voor de behandeling van ADHD bij volwassenen tot nu toe steeds afgewezen.

Risico’s

Het CBG wijst hierbij op twijfels over de effectiviteit van deze middelen voor deze indicatie. Zij kunnen een verhoging van bloeddruk en hartslag geven, het risico op de lange termijn hiervan is voor het CBG nog onvoldoende duidelijk. Deze cardiovasculaire en psychiatrische risico’s worden in de NVvP-richtlijn duidelijk vermeld. Het gaat om bekende en goed te detecteren bijwerkingen. Deze zijn met regelmatige controle eenvoudig te monitoren.

Meerdere soorten ADHD-medicijnen

Medicijnen kunnen helpen om de aandacht en concentratie te verbeteren en impulsief gedrag te verminderen. Bij een lichte vorm van ADHD krijg je vaak alleen gedragstherapie. Maar gaat het om een ernstigere vorm, dan kunnen medicijnen ondersteuning bieden. Deze zorgen voor meer rust in het hoofd, waardoor de concentratie verbetert.

Er bestaan meerdere soorten ADHD-medicijnen. Want zo krijgt je altijd het medicijn wat het beste bij je past. De meest voorkomende medicijnen zijn Ritalin, Concerta, Medikinet, Equasym en Kinecteen. Niet al deze medicijnen worden automatisch uit de basisverzekering vergoed. Ook kinderen met ADHD worden met methylfenidaat behandeld. Er is geen nieuwe informatie die leidt tot gewijzigde adviezen voor kinderen.

Behandeling is meer dan medicatie

Bij Dokter Bosman werken verschillende specialisten met ervaring  in de diagnostiek en behandeling van ADHD.Heb je een vermoeden dat jij of je kind ADHD heeft? Wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron:CBG

* Belangrijk te vermelden is dat deze CBG registratie voor de behandeling van ADHD bij volwassenen enkel het preparaat Medikinet betreft. Dus niet de andere langwerkende preparaten als Equasym en Concerta, en evenmin de gewone kortwerkende methylfenidaat-tabletten. Voor de goedkeuring van deze preparaten zal apart de registratie moeten worden aangevraagd.

 

Meer over: ADHD, Ggz, Nieuws
Bijgewerkt: 20 december 2017