Hypochondrie in tijden van corona – tips om de angst te verminderen

Mensen met hypochondrie ofwel ziektevrees zijn altijd al bang iets ernstigs onder de leden te hebben. Maar door corona lijkt die angst steeds reëler. Hoe ga je hier als hypochonder mee om?

Moeilijke tijden corona

Voor mensen met hypochondrie is dit inderdaad een moeilijke periode, erkent GZ-psycholoog Gijs Coppens. “We zijn allemaal wel eens bang om een levensbedreigende ziekte te krijgen, maar bij mensen met hypochondrie is die angst dusdanig dat het hun leven beïnvloedt.”

Zo kan het volgens Coppens zo zijn dat ze urenlang op internet zoeken naar symptomen of meerdere keren per week bij de dokter zitten voor controle.

Dwangmatig

“Normaal gesproken zouden we twintig keer per dag je handen wassen en afstand houden toeschrijven aan iemand met smetvrees of een dwangstoornis”, legt Coppens uit. “Dit wordt nu juist geadviseerd. Op die manier worden mensen met hypochondrie op een bepaalde manier bevestigd in hun angst.”

Tips

  • Bespreek je angst met anderen, dat helpt om je angst te relativeren.
  • Beperk je tot een kwartiertje googelen per dag en dan bijvoorbeeld alleen op de website van het RIVM
  • Schrijf je angstgedachten op, dat helpt om afstand te nemen
  • Zoek afleiding,  ga bijvoorbeeld sporten

Contact

Ben je bij Dokter Bosman in behandeling? Heb je behoefte aan extra hulp of contact? Schroom niet en neem contact op met je behandelaar. Je hoeft niet te wachten tot je eerst volgende afspraak. Doe dit bij voorkeur in ons cliëntportaal. Wij zijn er voor je. Juist nu.

Ook als je geen cliënt bent kun je bellen met 088 226 76 26 of mailen.  

Bron en uitgebreid artikel: nu.nl 

Meer over: Angst, Nieuws
Bijgewerkt: 24 april 2020