Inzet e-health in de GGZ na corona

Hoe vergaat het de GGZ tijdens corona? En wat betekent de grote inzet van e-health voor de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg? Kijk vanavond naar het KRO-NCRV programma De Monitor , om 22.15 uur op NPO2.

Digitale hulp

Door het coronavirus kan een groot deel van de behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg niet meer face-to-face plaatsvinden. Behandelaren en cliënten moesten in rap tempo over naar digitale gezondheidszorg. Maar wat betekent dit voor de toekomst van de GGZ? Moeten er meer cliënten gebruik maken van e-health? De meningen zijn verdeeld, blijkt in de uitzending van De Monitor over de GGZ tijdens corona.

Nieuwe mogelijkheden

Online behandelingen bieden hele andere mogelijkheden dan traditionele behandelingen. Je kan veel beter oefeningen doen bijvoorbeeld. Veel behandelaren en hun cliënten staan sceptisch tegenover het aanbieden van psychische hulp. Behandelaren en cliënten twijfelen of ze wel een goede en vertrouwde relatie kunnen opbouwen met elkaar via beeldbellen. Terwijl de meeste cliënten die hun behandeling al voor corona digitaal volgden, achteraf tevreden zijn. Het is alleen niet voor alle mensen geschikt.

Digitale hulp zorg door

Nu veel cliënten digitale behandeling ontvangen, verwacht Dokter Bosman dat meer cliënten digitale hulp willen blijven krijgen. E-health werkt efficiënter dan een traditionele behandeling. De verwachting is dat de coronacrisis een toenemende vraag naar geestelijke gezondheidszorg zal veroorzaken. De regeldruk, zorgkosten, wachttijden en personeelstekorten vragen om slimme oplossingen

Bij Dokter Bosman investeren wij daarom in nieuwe online oplossingen in combinatie met ambulante dienstverlening. Doel is om de problematiek rond wachttijden op te lossen, zorgkosten beter te beheersen en zorg te leveren die beter aansluit op de behoeften van cliënten.

 bron: persbericht , KRO-NCRV programma De Monitor , maandag 18 mei om 22.15 uur op NPO2.

Meer over: E-health, Ggz, Nieuws
Bijgewerkt: 18 mei 2020