Mijn kind is heel druk, heeft hij ADHD?

kind met ADHD
Niet elk kind met ADHD is een stuiterbal. En andersom; niet elke stuiterbal heeft ADHD. Ieder kind is anders, met of zonder ADHD. Ben je benieuwd of jouw kind ADHD heeft, let eens op of deze kenmerken sterk aanwezig zijn:

Aandachtstekort (slechte concentratie/niet opletten)

Jouw kind is dromerig, afwezig, vergeetachtig en heeft moeite met luisteren en details. Wil alles tegelijk doen en is snel afgeleid. Maar het kan zich ook sterk focussen op één ding (zoals een computerspel). Of een duidelijke opdracht uitvoeren (zoals een toets die in een rustige omgeving wordt gemaakt). Boeiende vakken op school gaan beter dan saaie, hierbij is het belangrijk om te beseffen dat het bij kinderen met ADHD niet gaat om onwil maar om onmacht.

Hyperactief (druk gedrag / overmatige bewegingsdrang)

Jouw kind heeft altijd een onrustig gevoel, moeite met stilzitten, wiebelt en draait veel, moet steeds opstaan, wandelt rond, friemelt aan spullen of met handen, tikt met de voeten, is gespannen, praat altijd door en komt moeilijk tot rust. Bij kinderen met ADD richt de hyperactiviteit zich vaak naar binnen. Het gevoel van onrust, speelt zich af in het hoofd. Bij kinderen met ADHD uit de drukte zich juist in het gedrag.

Impulsief (flapuit)

Jouw kind doet of zegt dingen zonder erover na te denken, praat voor zijn beurt, praat door anderen heen, valt anderen in de rede, wordt snel boos, vertoont roekeloos gedrag en ziet geen gevaar. Andere voorbeelden van impulsief gedrag zijn; vreetbuien, gevaarlijk gedrag in het verkeer en op straat, snel vriendschappen sluiten en dringt voor zonder dat hij er erg in heeft.

De bovenstaande verschijnselen moeten tenminste zes maanden aanwezig zijn, niet passen bij de leeftijd of het ontwikkelingsstadium van het kind (wat voor een tweejarig kind normaal is, is niet normaal bij een tienjarige). Maar de verschijnselen moeten ook optreden voordat het kind zeven is, althans enkele verschijnselen. ADHD komt immers niet uit het niets tevoorschijn. Ook moeten de verschijnselen zich op meerdere plaatsen voordoen. Niet alleen thuis of op school.

Een kind met ADHD? Neem contact op

Niet elk kind dat druk is of wegdroomt, heeft dus ADHD. Vermoed jij dat jouw kind kenmerken heeft die overeenkomen met ADHD en wil je graag in gesprek met een professional? Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Bron: ADHD-Digitaal ‘Wanneer is het ADHD?’

Meer over: ADHD, Kinderen en Jeugd, Nieuws
Bijgewerkt: 2 maart 2017