Mijn kind heeft ADHD, hoe kan ik helpen?

Kinderen met ADHD
ADHD komt in Nederland bij ongeveer 2 tot 5% van de schoolgaande kinderen voor (tot 14 jaar). Kinderen met ADHD zijn vaak impulsief en hyperactief. Ze hebben moeite met aandacht, concentratie en regelfuncties. Je kunt zeggen dat kinderen met ADHD “geen rem” hebben (Barkley 2007).

Wat exact de oorzaak is van ADHD is onbekend. Wel weten we dat er drie factoren een grote rol spelen. Zoals erfelijkheid, de werking van de hersenen en de werking van de omgeving. De laatste factor, de omgeving, kun je goed beïnvloeden. Bij de omgeving kun je denken aan relaties met anderen, ingrijpende gebeurtenissen, voeding en middelengebruik.

Tips om kinderen met ADHD te helpen:

  • Laat je goed informeren over ADHD. Praat bijvoorbeeld eens met een professional van een ADHD-centrum.
  • Maak duidelijke regels voor je kind. Zoals eerder genoemd hebben kinderen met ADHD moeite met regelfuncties. Schrijf de regels op en maak duidelijk dat er geen discussie over mogelijk is.
  • Vraag alle aandacht op het moment dat je instructies geeft. Kinderen met ADHD zijn snel afgeleid. Zorg dat er op dat moment zo min mogelijk omgevingsgeluiden zijn. Zet de radio of tv uit en noem als eerst de naam van je kind. Praat op een duidelijke en rustige toon.
  • Blijf positief. Vertel je kind duidelijk wat je van hem of haar verwacht. Leg geen nadruk op wat wel of niet mag of kan. Niet: “Niet op tafel tekenen!” Maar: “Teken maar op het papier dat voor je ligt.”

Neem contact op met Dokter Bosman


Heb je vragen over ADHD bij jouw kind of behoefte aan handzame tips? Oftewel, wil je graag in gesprek met een professional? Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Meer over: ADHD, Kinderen en Jeugd
Bijgewerkt: 3 november 2016