Meer jongeren aan de antidepressiva tijdens tweede lockdown

Tijdens de tweede lockdown die in december 2020 startte hebben huisartsen aan meer jongeren tussen de 15 en 24 jaar antidepressiva voorgeschreven.  Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg), zo meldt onder andere de NOS en het Parool

Het Nivel constateerde  dat tijdens de eerste lockdown het aantal door huisartsen voorgeschreven antidepressiva gelijk bleef aan het niveau van voor de coronacrisis. Echter tijdens de tweede lockdown zag het Nivel een toename 2,5 procent, en onder jongeren was dit zelfs  7,9 procent. Nivel onderzocht  de voorschriften bij 350 huisartsenpraktijken.

De onderzoekers vermoeden dat er mogelijk enige tijd tussen het ingaan van de lockdown en de andere coronamaatregelen en het effect daarvan op de mentale gezondheid van jongeren. Daarnaast gaan jongeren mogelijk niet direct naar de huisarts bij klachten.

Huisartsen zijn over het algemeen terughoudend bij het voorschrijven aan  medicatie bij psychische klachten. De stijging duidt dan ook dat er sprake is van “ernstige en langdurige problematiek”. Zo worden antidepressiva in de behandeling van angststoornissen pas geadviseerd bij ernstig lijden of wanneer voorlichting, zelfhulp en cognitieve gedragstherapie niet voldoende effectief blijken.

Meer jongvolwassenen dan voorheen kampten in de eerste helft van dit jaar met mentale problemen, bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een op de vier mensen tussen de 18 en 25 jaar was in de eerste helft van 2021 psychisch ongezond.

Bron: nos.nl 

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 15 september 2021