Mensen met autisme zijn creatiever

Uit een onderzoek van de Universiteit van East Anglia is gebleken dat mensen met autistische kenmerken meer creatieve en originele ideeën hebben. Het onderzoek is uitgevoerd onder 300 volwassen mannen en vrouwen. De respondenten vulden een vragenlijst in welke de mate van autistische trekjes meet. Bij slechts een kwart van de respondenten is ooit officieel autisme vastgesteld.

De deelnemers deden een aantal testen die het creatief denken meten. Een van de opdrachten was om binnen 1 minuut een lijst te maken met zoveel mogelijk toepassingen van een paperclip of baksteen. Naast het aantal werd er ook gekeken naar hoe gebruikelijk de toepassingen waren die werden opgeschreven. Ook van belang was in hoeverre ze tot in detail waren uitgewerkt. Andere toepassingen werden als ongebruikelijk beschouwd als zij door minder dan 5% van de respondenten genoemd werden.

Deelnemers die 4 of meer ongebruikelijke toepassingen noemden, hadden meer kenmerken van autisme dan de personen die minder ongebruikelijke toepassingen benoemden. Dat houdt in dat er een verband bestaat tussen het hebben van autistische trekken en creatief denken.

Autisme en interpretaties

In een andere test kregen deelnemers vier abstracte tekeningen te zien. Daarbij werd gevraagd om binnen 1 minuut zoveel mogelijk interpretaties te geven. In dit geval gaven de mensen met meer autistische trekken minder interpretaties. Daarentegen kwamen de verklaringen die ze gaven wel minder vaak voor. Een mogelijke rede zou kunnen zijn dat mensen met autistische trekken zaken die voor de hand liggen overslaan. Ze komen wel direct met meer ongebruikelijke verklaringen.

Uit dit onderzoek valt nog niet te concluderen dat autistische mensen ook in het dagelijks leven veel voordeel hebben van hun creatieve gedachtegang. Kortom, een vervolgonderzoek zal dit nader moeten bewijzen.

De volledige resultaten zijn terug te vinden op Springer.com.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

 

Meer over: Autisme
Bijgewerkt: 21 augustus 2015