Mentale gezondheid van jongeren verslechterd

Mentale gezondheid van jongeren verslechterd

Het percentage van jongeren tussen de 12 en 25 jaar die psychisch ongezond zijn is het afgelopen jaar gestegen van 7% naar 8%. Zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De stijging is het grootst bij meisjes tussen de leeftijd van 14 en 17 jaar. Bij mannen vanaf 22 jaar vond ook een stijging plaats, dat blijkt uit onderzoek door het RIVM in samenwerking met het Amsterdam UMC.

Het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder jongeren in de vorm van focusgroepgesprekken met jongeren over hun ervaring met stress. Hieruit blijkt dat bij meisjes de mentale problemen op jongere leeftijd beginnen in vergelijking met 10 jaar geleden. Bij jongens is de stijging gelijkmatiger verdeeld over leeftijdsgroepen en opleidingsniveaus. De mentale gezondheid van mannen en vrouwen zijn gelijk rond het 25ste leeftijdsjaar. Onder de hoog- en middelopgeleiden is de psychische gezondheid het slechts rond de 20 en 30 jaar, hierna daalt dit percentage. Daarentegen lijkt bij laagopgeleiden de psychische ongezondheid vanaf 30 jaar toe te nemen.

Aandacht voor mentale gezondheid

Er is de laatste tijd meer aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren. Hierbij spelen verschillende maatschappelijke ontwikkelingen een rol, zoals prestatiedruk, het leenstelsel en de rol van social media. Of deze onderwerpen echt invloed uitoefenen op hoeveel jongeren mentale problemen ondervinden, is op basis van dit onderzoek niet te zeggen.

Handelingsperspectieven en vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek over dit onderzoek is van belang voor gemeenten om een handelingsperspectief te bevorderen dat jongeren mentale gezondheidsvaardigheden ontwikkelen. Ook zal er een vervolgonderzoek plaatsvinden met betrekking tot de meting van psychische problemen van studenten in het hoger onderwijs.

Contact

Heb je veel last van stress? Beïnvloedt het je dagelijkse leven? En wil je graag in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: rivm

Meer over: Gezondheid, Kinderen en Jeugd, Nieuws
Bijgewerkt: 5 juni 2019