Milde vorm van depressie kan spontaan genezen: therapie en pillen overschat

milde depressie

Een milde depressie kan spontaan genezen zonder behandeling. Het systeem waarbij cliënten als vorm van automatisme therapie of pillen voorgeschreven krijgen, moet dan ook op de schop. Mensen moeten hiervan op de hoogte zijn om een goede afweging te maken, dit schrijft Pim Cuijpers, hoogleraar klinische psychologie aan de VU, in een artikel op de website van JAMA.

Winst van therapie en medicatie minder dan gedacht

Cuijpers heeft een specialisatie richting de effectiviteit van behandelingen voor psychische stoornissen. Hij benadrukt dat de meeste studies niet kijken naar of mensen herstellen maar of de klachten verminderen. De kans dat je binnen een paar maanden spontaan geneest van depressie is 30- tot 40 procent. In combinatie met gesprekstherapie of medicatie is dit 54 procent. De extra winst van medicatie of therapie is dus veel minder dan we vaak denken. Wanneer patiënten beter worden voorgelicht over deze bescheiden effecten, kunnen ze een goede afweging maken.

De spreekkamer en therapie

Een ernstige depressie is heel moeilijk en vaak doet iemand alles om eruit te komen. Een milde depressie is ook moeilijk, maar er is een optie om enkele maanden af te wachten. Medicatie leidt tot bijwerkingen, terwijl psychotherapie veel inspanning en tijd kost, maar de kans op herstel wordt er niet veel groter van. Huisartsen en therapeuten brengen deze informatie niet naar voren in de spreekkamer, omdat er medicijnen en therapieën zijn die volgens de wetenschap effectief zijn, en dus toegepast worden. Het is onbekend of de behandelaars zelf beseffen hoe bescheiden de effecten zijn van deze behandelingen. Als iemand opknapt tijdens een behandeling, is het makkelijk dit ook aan therapie toe te schrijven, terwijl dit vaak niet het geval is.

Er zijn heel veel verschillende soorten therapieën tegen depressie zoals Mindfulness, cognitieve gedragstherapie en antidepressiva. Volgens Cuijpers zijn geen van deze therapieën een verbetering op bestaande therapieën. Het is dan ook van belang de aandacht te focussen op de groep mensen met een ernstige, chronische depressie bij wie behandeling niet aanslaan. Deze patiënten wordt weinig hulp geboden, terwijl zij deze het hardst nodig hebben.

Contact

Heb je last van depressieve gedachten en gevoelens ? Beïnvloeden deze gedachten je dagelijkse leven? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of vul het contactformulier in. 

Lees het volledige artikel in de Volkskrant, geschreven door Margreet Vermeulen.  

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 10 december 2018