Minder stress: tips voor meer geluk

minder stressVandaag is het de Internationale dag van het geluk. Een initiatief dat sinds 2012 op aansturen van de VN wereldwijd gevierd wordt. 88 procent van de Nederlanders prijst zichzelf gelukkig, aldus het CBS. Geluk gaat vaak gepaard met een goede gezondheid en een relatie. Wat maakt jou gelukkig? Wat heb jij nodig om je gelukkiger te voelen? Dokter Bosman helpt je met 5 tips.

Tip 1: Wees dankbaar

Verwondering, erkenning en waardering; dat is dankbaarheid. Waar ben jij dankbaar voor? Heb je daar een antwoord op, dan geniet je meer van het leven. Je kunt dankbaar zijn voor de kleinste dingen. Een kop lekkere koffie, een mooi boek of een fijne boswandeling. Maak eens aan het begin van de week een lijstje en schrijf op waar jij dankbaar voor bent. Doe je dat elke week, dan zul je zien dat je je gelukkiger gaat voelen. Probeer het maar!

Tip 2: Focus op het goede

‘Ach, dat lukt me nooit’. Je herkent het wel; focussen op dingen waar je niet goed in bent. Om je gelukkiger te voelen, is het juist beter om je te focussen op hetgeen waar je wél goed in bent. Lange tijd dingen doen waar je niet goed in bent, levert stress op. Dat geldt ook voor negatief denken. Focus je op positieve, mooie en fijne dingen in het leven, zoals de eerste zonnestralen of de geur van de lente. Positiviteit geeft je extra kracht en energie.

Tip 3: Lach

Lach jij veel? Lach eens wat vaker. Lachen maakt ons vrolijker en het zorgt ervoor dat je gelukkiger in het leven staat. Het blijkt ook dat mensen die vaak lachen gezonder zijn dan piekeraars. Lachen en humor maakt moeilijke situaties lichter. Het helpt te ontspannen en vermindert stress. Kijk komende week eens vaker naar een komische film, lees een humoristisch boek of kijk naar die show van die leuke cabaretier.

Tip 4: Minder stress door mindfulness

Met mindfulness realiseer je waarom je sommige gedachten hebt. Je gaat beseffen dat je nare gedachten die je ongelukkig maken, niet zo serieus hoeft te nemen. Je neemt even rust en koppelt jezelf los van die constante stroom van informatie. Bij mindfulness gaat het om aandacht voor het moment. Stress komt bijna altijd doordat je jezelf zorgen maakt om de toekomst of het verleden. Door je aandacht te richten op het moment, verminder je stress.

Tip 5: Doe deze online zelftest

Hoe mindful sta jij in het leven? Test het zelf.

Dokter Bosman is er voor jou

Dokter Bosman is er voor kinderen en volwassenen. Heb je last van stress, slaapproblemen, loop je tegen een burn-out aan of ervaar je angsten? Neem contact met ons op. Bij Dokter Bosman staan jouw dromen centraal. Of je nu te maken hebt met stress, slaapproblemen, angsten of een burn-out. Ons doel is ervoor te zorgen dat jij een prettiger leven hebt, waarin je je kansen kunt benutten en je talent ontplooien. Bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Meer over: Nieuws, stress
Bijgewerkt: 20 maart 2017