In Nederland hebben zo’n 190.000 mensen (1% van de bevolking) een vorm van autisme. Het aantal autistische mensen met werk is niet exact bekend. Wetenschappers beweren dat ongeveer een kwart van de mensen die de diagnose hebben gekregen, werkt. Er zijn ook veel werkende mensen die niet weten dat ze autisme hebben. Bij hen komt de diagnose pas op latere leeftijd of soms helemaal niet. Bij deze mensen kan persoonlijke schade ontstaan, waardoor talent voor de arbeidsmarkt verloren gaat.
Perspectief
Ook werknemers zijn gebaat bij een snelle diagnose. Als er sneller wordt gediagnosticeerd, kan er ook sneller interventie plaatsvinden op de werkvloer of in de relationele sfeer. Hiermee voorkom je werkuitval, en dat biedt perspectief voor zowel werkgever als werknemer.
Met een snelle diagnose hebben we het niet over een ‘supertest’ die je direct het antwoord geeft, maar over een goede doorstroom en afstemming. Op deze manier krijgen mensen sneller te weten of ze de diagnose hebben.
Autisme bij vrouwen
Dokter Bosman begon in 2014 met het Autisme Kenniscentrum. We zagen dat de vraag naar autismediagnostiek onder volwassenen toeneemt. Inmiddels hebben we drie vestigingen, in Utrecht, Arnhem en Den Bosch. Het Autisme Kenniscentrum richt zich vooral op onderzoek naar autisme bij vrouwen. In Nederland zijn zo’n 20.000 à 30.000 normaal begaafde vrouwen met autisme. Ze vallen vaak minder op dan mannen, omdat de stoornis zich anders uit. Vrouwen lopen vaak vast wanneer ze moeten schakelen tussen de verschillende rollen van moeder, echtgenote, vriendin en werknemer.
Neem contact op
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan.