Hoog ziekteverzuim door burnout bij werkend Nederland

onderzoek burnout

Een burnout heeft niet alleen belangrijke gevolgen voor het ziekteverzuim op werk, maar werkenden nemen het ook mee naar huis. Dit blijkt uit de gegevens van de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2 (NEMESIS-2). Dit is een representatief onderzoek naar de psychische gezondheid van volwassenen van 18-64 jaar in de algemene bevolking, waaronder 2900 werkenden.

Hoe vaak komt een burnout voor?

Emotionele uitputting, een belangrijk aspect van burnout, kwam bij 15% van de werkenden in milde vorm voor en bij 2,3% in ernstige vorm.

Het verband met verzuim en verminderd functioneren buiten het werk

Wanneer men een ernstige burnout heeft is men vaak afwezig van werk. Daarentegen zorgt een milde burnout vooral voor een verminderde kwaliteit en kwantiteit van het werk. In de berekening van het ziekteverzuim zijn deze beide aspecten van verzuim samen genomen. Degenen met ernstige burnout verzuimden vaker >7 dagen per maand (51%) dan degenen met milde (17%) en geen burnout (7%). Ook het sociaal en fysiek functioneren buiten het werk was slechter bij werkenden met burnout, vooral als ze de ernstige vorm hadden. Deze gevolgen van burnout bleken niet verklaard te worden door het tegelijkertijd hebben van een stemmingsstoornis (zoals depressie) of angststoornis.

De ziektelast wordt extra versterkt als men tegelijkertijd een psychische stoornis heeft. Werkenden met een burnout hadden vaker een stemmings- of angststoornis, vooral als de burnout ernstig was (respectievelijk 33% en 28% tegenover 8% en 7% bij degenen met een milde burnout). Niet iedereen met burnout heeft dus een psychische aandoening. Indien men naast de burnout ook een stemmings- of angststoornis had, dan was het verzuim en functioneren veel slechter dan de optelsom van deze ziektelast van de beide afzonderlijke fenomenen (dus van burnout en van een psychische stoornis).

Conclusie onderzoek burnout

Burnout vermindert niet alleen het functioneren op het werk, maar ook daarbuiten. Het implementeren van bestaande burnout preventieprogramma’s op de werkplek heeft de potentie de ‘ziektelast’ van burnout te beperken.

Neem contact met ons op

Heb je last van een burnout? Vraag je huisarts om een verwijzing. Wil je graag in gesprek met een professional? Neem contact op met Dokter Bosman. Bel ons op 088 226 76 26.

Bron: trimbos.nl

Meer over: werk, werkgevers, werknemers
Bijgewerkt: 28 augustus 2017