Onderzoek effect RED-dieet op jongens met ADHD

RED-dieet

Een ‘fewfoods-dieet’, een kortdurend dieet waarbij alleen een beperkt aantal ‘veilige’ voedingsmiddelen worden gegeten, kan ADHD-symptomen bij kinderen sterk verminderen. Maar hoe werkt zo’n dieet? Om dat uit te zoeken wordt voor het eerst in de geschiedenis met behulp van hersenscans het effect van een fewfoods-dieet op de hersenfuncties in kaart gebracht.

Biomarkers

Ook wordt gezocht naar biomarkers (signaalstoffen) in het bloed of in de darm die aangeven of een kind met ADHD gebaat is bij het dieet. Wageningen University & Research zoekt voor deze BRAIN-studie, waarbij BRAIN staat voor: Biomarker Research in ADHD: the Impact of Nutrition, 100 rechtshandige jongens met ADHD, in de leeftijd van 8-10 jaar.

Werking RED-dieet

Gedragsproblemen kunnen sterk verminderen als kinderen met ADHD een fewfoods-dieet volgen, een dieet dat ook wel bekend is onder de naam RED-dieet. Uit eerder Nederlands onderzoek, in 2011 gepubliceerd in het gezaghebbende medisch tijdschrift The Lancet, bleek dat 60% van de kinderen niet meer aan de criteria voor ADHD voldeed na het volgen van het fewfoods-dieet. Het valt echter niet mee om het dieet vol te houden.

Het onderzoek

In Wageningen gaan nu honderd jongens die aan het RED-dieet zitten onder de hersenscanner. Voorafgaand aan het dieet en erna wordt een foto van hun hersenen gemaakt. Deze voor en na beelden moeten uitwijzen wat het fewfoodsdieet doet met de hersenen van de jongens. De onderzoekers bekijken ook de darmfunctie gedurende de periode dat kinderen aan het dieet zijn.

ADHD aanpak op maat

Doel van de studie is om na te gaan wat het effect van een fewfoods-dieet is op de hersenfunctie van kinderen. En om biomarkers te vinden die kunnen voorspellen of ADHD bij een kind wordt getriggerd door voeding. Wellicht kan uiteindelijk een eenvoudige ADHD-therapie ontwikkeld worden die gebaseerd is op de individuele samenstelling en activiteit van de microbiota.

Contact

Heb je een vermoeden dat je zoon of dochter ADHD heeft neem dan altijd contact op met een professional. Bij Dokter Bosman is een behandeling meer dan een pilletje. Bij ons gaat psychologische zorg hand in hand met een praktische en positieve aanpak. Bij ons kies je voor een persoonlijke aanpak voor je kind en zijn omgeving. Bel 088 – 226 76 26 of mail ons.

Bron: Universiteit Wageningen

Meer over: ADHD, Kinderen en Jeugd, onderzoek
Bijgewerkt: 7 maart 2018