Hoe overleef je de feestdagen met ADHD?

feestdagen met adhd

De feestdagen staan in het teken van gezelligheid en lekker eten, maar kunnen ook een bron van stress zijn. Zeker als je ADHD hebt. Zo voorkom je dat je na de feestdagen met ADHD opgebrand bent.

De meeste mensen met ADHD zijn dol op de gezelligheid en opwinding die de feestdagen met zich meebrengen. Tegelijkertijd kan deze periode overweldigend zijn en is structuur vooral in deze periode heel erg belangrijk.

Feestdagen met ADHD

Als je ADHD hebt, heb je eerder de neiging om dingen impulsief en in de hoogste versnelling aan te pakken en tijdens de feestdagen kan dat nog meer zijn dan normaal. Dat betekent bijvoorbeeld te veel eten, te veel organiseren, te veel sociale activiteiten, te veel je best doen voor anderen en te veel uitgeven aan cadeaus. Het algemene advies voor mensen met ADHD om zoveel mogelijk structuur in hun leven aan te brengen, geldt dan ook zeker tijdens de feestdagen.

Structuur

Het kan bijvoorbeeld helpen om met to do lijstjes of speciale ‘organiseer-apps’ te werken om de kerstinkopen of het kerstdiner gestructureerd aan te pakken. Daarmee voorkom je chaos en teleurstellingen. Toch is het belangrijkste advies om vooral goed op te letten op alles waar ‘te’ voor staat. Ga je naar een feestje of borrel? Maak dan afspraken met jezelf over hoe lang je mag blijven. Laat je partner, familie of vrienden eventueel ook weten dat je deze afspraak hebt met jezelf, zodat ze je eraan kunnen herinneren mocht dat nodig zijn. Maak je geen zorgen dat anderen het afkeuren als je op tijd vertrekt. Niemand heeft er iets aan als jij opgebrand of prikkelbaar bent na de feestdagen.

Acceptatie ADHD

Het helpt ook om jezelf er geregeld aan te herinneren dat je door ADHD met bepaalde dingen anders omgaat dan anderen. Accepteer dat en focus op je sterke kanten. Dus merk je dat je op een feestje weer een paar gesprekken tegelijk staat te volgen, laat het dan maar gaan. Als je je er druk om gaat maken, raak je gestresst of geagiteerd. Onthoud waar de feestdagen echt omdraaien. Het is een tijd voor reflectie, plezier en tijd met familie en vrienden. Doorgedraaid en uitgeput zijn horen niet in dat rijtje thuis. Maak vooral veel plezier!

Meer weten?

Heb je ADHD en wil je daar met een professional over praten? Wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of neem contact met ons op.

Kijk ook eens bij ons dossier ADHD.

Meer over: ADHD, Nieuws
Bijgewerkt: 18 december 2017