fear_nieuwsberichtAngst hebben is normaal. Angst heeft nut. Door angst redden we onszelf uit gevaarlijke situaties en overleven we. Zonder angst zouden we bijvoorbeeld zomaar de snelweg oversteken. Maar angst kan ook toeslaan in paniek, dan maakt het je wereld klein en je leven beperkt. Deze tips helpen je om je angst te overwinnen.

Tip 1: Zoek het gevaar juist op

Angstige situaties vermijd je het liefst. Maar door angst te ontlopen, wordt het juist versterkt. Probeer het om te draaien: zoek het gevaar juist op. Oog in oog staan met angst werkt namelijk het best om je angst te overwinnen. Onthoud: paniek duurt niet voor eeuwig en de wereld zal niet vergaan. Maak eens expres een fout of controleer 4 keer de gaskraan in plaats van 8 keer. Hoe vaker je angst te lijf gaat, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt.

Tip 2: Noteer; waar ben je bang voor?

Om angst te lijft te gaan is het goed om te weten wat je bang maakt. Krijg je hartkloppingen wanneer je moet presenteren of raak je in paniek in een drukke rij bij de kassa? Noteer je angsten in een ‘angstdagboekje’. Schrijf daarin wat je doet, wat er met je gebeurt en wat je voelt als angst je overvalt. Je kunt dan eenvoudig teruglezen wat je bang maakt en hoe je een angstige situatie in het vervolg te lijf kunt gaan.

Tip 3: Doe ontspanningsoefeningen

Een angstig gevoel kun je snel verminderen met ontspanningsoefeningen. De meest effectieve oefeningen zijn de oefeningen die iedereen overal kan doen. De volgende oefening leidt tot een duidelijke vermindering van spanning en angst: Laat je armen slap langs je lichaam hangen en ontspan volledig je handen. Ontspannen handen zorgen ervoor dat je hele lichaam ontspant.

Tip 4: Schakel hulp in

Je staat er niet alleen voor. Angst is een normaal gevoel maar kan bij sommige mensen te veel op de voorgrond staan. Vind je het lastig om zelf je angst onder controle te krijgen, dan is professionele hulp zeker een aanrader.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

 

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 24 mei 2016