Positieve emoties actief op de agenda

De dagen zijn korter en een lichte somberte kan de kop opsteken na deze prachtige, hete en vooral lange zomer. In plaats van te genieten van het buitenleven kluisteren we ons nu voor de buis, op de bank met een warme deken en een hete kop thee. Dat is knus en troostend maar wat als de passiviteit toeslaat en je niet meer weet wat je kan doen om dit te doorbreken? Gelukkig zijn er meerdere, makkelijker toepasbare manieren om positieve emoties op te wekken en om in positieve actie te komen.

Positieve emoties

Hieronder staan een aantal kleine dingen gebaseerd op zowel de positieve psychologie als de neurowetenschap, die ons een klein beetje beter kunnen laten voelen.

In het (dag)licht

Elke dag de zon opzoeken, al is het maar even, doet al wonderen voor je serotonine aanmaak (Korb, 2017). Even naar buiten is ook goed als de zon niet schijnt. Licht is überhaupt fijn tijdens de donkere dagen. Gebruik bijvoorbeeld een daglichtlamp maar overdag veel lampen aan in huis helpt ook al.

Lekker bewegen

Bewegen is goed voor je lijf en daarnaast krijgt je dopamine een boost waardoor je je wat prettiger voelt (Korb, 2017). Een blokje om, de trap vaker nemen, de auto een straat verder parkeren of naar de sportschool; alle vormen van bewegen tellen mee!

Drie positieve dingen

Om positieve emoties meer aandacht te geven is er een simpele interventie waarbij het de bedoeling in om iedere avond drie positieve dingen op te schrijven die op die dag goed zijn gegaan. Uit onderzoek is gebleken dat als je een week lang drie positieve dingen opschrijft, je sombere gevoelens afnemen en je welbevinden zal toenemen. Het mooie is dat dit positieve effect wel een half jaar kan duren (Seligman et al., 2005).

Positieve activiteiten op de agenda

De bovenstaande kleine opdrachten kun je combineren door ’s morgens bij de koffie drie leuke dingen op te schrijven die je die dag wil doen. Belangrijk hierbij is dat het kleine, haalbare en bovenal leuke activiteiten zijn. Activiteiten waarvan je weet dat je er een goed gevoel aan overhoudt of waarbij je tevreden voelt tijdens het uitvoeren van die activiteit. Om dit op deze manier toe te passen is het wel van belang dat je weet wat je leuk vindt. ’s Avonds kijk je of je de positieve activiteiten hebt gedaan. Als je ze leuk genoeg vindt, lukt het vaak wel! En als het niet gelukt is kan het zijn dat je wat anders leuks hebt gedaan. En een of twee leuke dingen doen op een dag is ook goed.

Contact

Dokter Bosman is er voor kinderen, jongeren en volwassenen met psychologische problemen of stoornissen. Heb je hulp nodig? Bel 088 26 76 26 of mail ons.

bron: tijdschriftpositievepsychologie

Meer over: Nieuws, positieve gezondheid
Bijgewerkt: 7 januari 2019