Psychische problemen vaak onzichtbaar

Psychische problemen zijn in principe onzichtbaar. Wanneer maak je ze wel zichtbaar? Verloochen je jezelf als je zo’n belangrijk stuk van jezelf geheim houdt? Zie je dat als het buiten hangen van de vuile was? Of geeft het juist kracht als je de moed hebt om te delen? Deze week is het de Week van de Psychiatrie en vragen we aandacht voor meer openheid.

Psychische problemen variëren in ernst

Psychische ongezondheid kan zich uiten in allerlei klachten, zoals je down voelen, stress ervaren, zenuwachtig zijn of angst hebben. De ernst van psychische klachten kan variëren van af en toe milde klachten ervaren tot een gediagnosticeerde psychische stoornis. Dit is een glijdende schaal, die onder meer afhangt van de mate waarin de klachten het je belemmert in zijn dagelijks leven.

Maak het zichtbaar

Ruim een vierde van de Nederlanders in aanraking gekomen met een psychische aandoening, doordat ze het zelf hebben (gehad) of iemand uit hun omgeving. We praten makkelijker over onze buikpijn dan over onze paniekaanvallen. Bang als we zijn voor onbegrip, stigmatisering en buitengesloten worden. We moeten anders gaan denken over psychische aandoeningen.Maak het zichtbaar.

Hoewel de ervaring leert dat openheid vaak wordt beantwoord met openheid, is het vaak toch een enorme stap om dat stukje van onszelf te laten zien. Schaamte en stigmatisering spelen hierbij een grote rol. Terwijl iedereen in zijn leven wel eens voor dergelijke vragen komt te staan en deze vragen en de antwoorden daarop dus eigenlijk heel normaal zouden moeten zijn.

Landelijke afsluiting van de week

Op vrijdag 29 maart is er een afsluitingsdag te organiseren met een congres in het Universitair Medisch Centrum (UMC), Heidelberglaan 100 te Utrecht. De start is 10:00 uur en de entree is gratis.

Contact

Worstel je zelf met psychische problemen of iemand uit je directe omgeving. Belemmert het je dagelijks functioneren? Bespreek dit hoe moeilijk dat ook kan zijn.  Een eerste stap kan naar je huisarts te gaan waar je kunt vragen om een verwijzing. Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 088-226 76 26 of mail ons.

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 26 maart 2019