Hoe gaan jongeren om met ‘social distancing’?

Hoe kijken jongeren aan tegen het beleid van ‘social distancing’ en wat doet het met hen? Orthopedagoog Levi van Dam deelt de resultaten van onderzoek uit Duitsland, Italië en China, en start ook zelf een onderzoek naar mentaal welbevinden onder jongeren. Zij kunnen hier online aan meedoen.

Jongeren onder een vergrootglas

De huidige Corona-crisis raakt iedereen op zijn eigen manier. Jongeren liggen daarbij onder een vergrootglas: ze hangen te veel op straat in groepen, houden balkonfeesten en spugen buschauffeurs onder. En o ja, veel van hen zijn single, leven vooral in kroegen en cafés, hierdoor zijn ze nu teruggeworpen op zichzelf en Netflix. En dat alles terwijl onderzoek ons heeft geleerd dat sociale relaties cruciaal zijn voor je mentale welbevinden.

Mentaal gedrag

Niet alleen het Corona virus wordt van mens tot mens overgedragen, ook mentaal gedrag wordt door sociale relaties doorgegeven; geluk, depressie, obesitas en roken verspreiden zich via netwerken. Hoe kijken jongeren aan tegen dit beleid van ‘social distancing’ en wat doet het met hen?

Het psychologische effect van social distancing, lessen uit China

De meeste jongeren volgen de maatregel dus op, maar wat is het psychologische effect op hen? Een onderzoek onder 7.143 studenten uit China laat zien dat bijna 25% van hen milde tot zware angstproblemen hadden tijdens de coronacrisis. Buiten de stad of bij je ouders wonen en een stabiel familie-inkomen werden als beschermende factoren gezien. Studenten die veel sociale steun ervoeren, hadden sowieso minder last van angsten. Dit komt volgens de onderzoekers omdat het bieden van sociale steun niet alleen de psychologische stress verlaagt, maar studenten ook motiveert om zelf meer om hulp te vragen in deze tijden van tegenslag.

Welke sociale steun kunnen jongeren geven in tijden van een intelligente lock-down?

Hoe sociale steun eruitziet in tijden van een intelligente lock-down is ingewikkeld, want hier is nog geen ervaring mee. We zien wel mooie voorbeelden van nieuwe vormen van contact om ons heen opkomen. Studenten die via beeldbellen op stap gaan met een oudere naar de favoriete plek in de stad. Een werkloze jongeman die zich in quarantaine stelt met een zorgbehoeftige longpatiënt. En het volledig door studenten opgezette platform gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl.

En het kan ook dichterbij en simpeler: bel je oma of die oude buurman van vroeger. Hoe ervaren zij deze periode? En het voelt misschien gek, maar waar ben je juist dankbaar voor in deze periode? Ben je je bewuster van de dingen die je wel hebt of de relaties die belangrijk voor je zijn, spreek dat dan uit.

Onlineonderzoek naar psychisch weerbaarheid van jongeren

Hebben al deze dingen ook effect, word je er psychisch weerbaarder van en kom je er beter mee door deze periode? Dat weten we niet. Doe daarom mee aan ons onlineonderzoek waarbij je om de twee weken een vragenlijst van vijf minuten invult. Hierdoor word jij je bewuster van je mentale welbevinden en help je jongeren in de toekomst om hier beter mee om te gaan. Lees meer over de maatschappelijke impact van corona>>

Doe mee aan het onderzoek>>

Bron: uva.nl

Meer over: Nieuws, onderzoek, stress
Bijgewerkt: 7 april 2020