Schade aan kleine hersenen leidt tot sociaal afwijkend gedrag

sociaal afwijkend gedrag

De kleine hersenen spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van het aanpassingsvermogen en sociaal gedrag. Dit blijkt uit onderzoek van Erasmus MC naar het verband tussen beschadiging van het gebied in de hersenen en autisme.

Verband kleine hersenen en autisme

Tot nu toe is aangenomen dat de kleine hersenen (het cerebellum) voornamelijk betrokken zijn bij de motoriek van de mens. Een nieuw onderzoek kijkt naar het verband tussen het cerebellum en het aanpassingsvermogen en sociale ontwikkeling. De aanleiding voor dit onderzoek zijn klinische artikelen waarin een verband tussen beschadiging van het cerebellum bij baby’s en autisme wordt beschreven. Een beschadiging van de kleine hersenen kan onder andere ontstaan door een bloeding na vroeggeboorte. Belangrijke symptomen van autisme zijn repetitief gedrag en moeite met sociale communicatie en interactie.

Het onderzoek

MRI-onderzoek naar activiteit in de hersenen van mensen laat zien dat niet alleen de grote hersenen oplichten bij sociaal gedrag maar ook de kleine. Vervolgens werd dit verband onderzocht bij muizen, zo kan er geobserveerd worden wat er gebeurt als iets in de hersenen verandert en kunnen ook de oorzaken van gedragsstoornissen gevonden worden. Hierbij werden tijdelijk enkele gebieden in de kleine hersenen bij jonge en volwassen dieren verstoord. Hieruit blijkt dat deze verstoring op jonge leeftijd leidt tot afwijkend sociaal gedrag. De vorming van het cerebellum gebeurt vroeg in het leven.

Bij de muizen leidt de verstoring van een deel van de kleine hersenen ook tot inflexibel en repetitief gedrag. Om gedrag aan te passen aan verschillende situaties, moeten de verschillen in de situatie waargenomen worden. De kleine hersenen zijn heel belangrijk voor waarnemingen, het verwerken van deze waarnemingen en motorisch integreren.

Nieuwe onderzoekstechnieken

Op basis van deze bevindingen zijn nieuwe onderzoekstechnieken ontwikkeld om stoornissen te meten. Dit gebeurt door het meten van de activiteit van hersencellen. Een subsidie is verkregen om het onderzoek en specifiek de nieuwe onderzoekstechnieken verder te ontwikkelen.

Contact

Heb jij of je kind last van psychische of gedragsproblemen? Lees onze dossiers voor meer informatie. Wil je erover praten met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Mediator

Meer over: Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 8 mei 2019