Schaf CBR-keuring voor mensen met autisme af!

De NVA roept de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, op om de CBR-keuringen voor mensen met autisme af te schaffen. De NVA heeft de afgelopen maanden bij meerdere instanties intensief gezocht naar cijfers over het verband tussen autisme en auto-ongelukken. Die cijfers zijn er niet.

Onderzoek

De afgelopen maanden heeft de NVA, naar naar aanleiding van vele binnenkomende klachten, onderzoek gedaan naar de misstanden bij het CBR. De ernst van de klachten is dermate groot, dat de NVA de minister in een brief vraagt om direct in te grijpen.

Gezondheidsverklaring

Zodra iemand zich bij het CBR inschrijft om te beginnen met rijlessen, wordt gevraagd om een gezondheidsverklaring in te vullen. Wanneer wordt ingevuld dat er sprake is van ‘autisme’, moet diegeneverplicht deelnemen aan een extra ‘keuring’, waaruit de rijgeschiktheid moet blijken. Die keuring is prijzig, duurt lang, stelt inhoudelijk weinig voor, en is, zoals nu blijkt, volstrekt onnodig.

Bij navraag bij diverse instanties en bij naslag van eerder gedaan onderzoek, blijkt namelijk geen enkel relevant verband te bestaan tussen rijvaardigheid, en de diagnose autisme. Sterker nog, mensen met autisme blijken, zodra ze eenmaal hun rijbewijs hebben gehaald, gemiddeld veiliger te rijden. Advies is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat helemaal niet over autisme gaat!

Geen extra traject bij autisme

Naast het feit dat er geen basis bestaat voor een extra traject bij mensen met autisme, blijkt het traject zélf ook niet te deugen: zo was de medisch adviseur van het CBR zelf actief als adviseur bij de totstandkoming van het advies waarin staat dat mensen met autisme een extra keuring moeten doorstaan. Daarom twijfelt de NVA over de onafhankelijkheid van het advies dat is gebruikt. Dat advies baseert zich bovendien op een onderzoek waarin autisme in het geheel niet voorkomt.

Maatregelen

Al sinds 2008 wordt er door diverse instanties herhaaldelijk gevraagd om actief bij het CBR in te grijpen en orde op zaken te stellen. Na 11 jaar vindt de NVA dat er snel concrete maatregelen genomen moeten

Bron: autisme.nl

Meer over: Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 11 september 2019