Mensen met een Autisme Spectrum Stoornis of ADHD, voornamelijk kinderen en jongeren, hebben vaak en meer last van slaapproblemen, dit blijkt uit onderzoek. Melatonine, oftewel het “slaaphormoon” kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren, dit beweert neuroloog Myrthe Boss.
Autisme, ADHD en slaapproblemen
Mensen met autisme hebben vaak moeite met het in slaap komen, ontwaken ‘s nachts en zijn ook vroeg weer wakker. Vooral bij kinderen met autisme is de slaapkwaliteit slechter dan dat van leeftijdsgenoten. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen die ADHD hebben, ‘s nachts vaker ontwaken, minder uitrusten en actiever zijn. De REM-slaap bij deze groep is dan ook korter dan bij mensen die geen ADHD hebben. De slaapproblemen die deze groep ondervindt wordt meestal veroorzaakt door een te late aanmaak van melatonine.
Storing van de biologische klok
Melatonine vertelt je lichaam wanneer je moet slapen en wakker zijn. Een te late aanmaak van het slaaphormoon melatonine, schopt de biologische klok in de war. Hierdoor kunnen mensen met autisme en ADHD baat hebben bij het slikken van extra melatonine. Er moet echter wel vastgesteld worden of er echt sprake is van een te late aanmaak van melatonine. Of dat de slaapproblemen veroorzaakt worden door andere factoren. Denk aan moeite hebben om gedachten stop te zetten bij mensen met ADHD. Of overprikkeling bij mensen met autisme. In zulke gevallen hebben mensen met ADHD of autisme er geen baat bij extra melatonine in te nemen.
Onderzoek
Uit onderzoek van pedagoge Annette van Maanen blijkt dat het toedienen van melatonine bij kinderen met slaapproblemen, zorgt voor een positief effect op de slaapkwaliteit, zowel als hun gezondheid en gedrag. Verder onderzoek moet gedaan worden naar het toedienen van melatonine om de alternatieven en de gevolgen op de lange termijn vast te kunnen stellen. Zowel als de effecten van extra melatonine bij jongeren en volwassenen met slaapproblemen.
Contact
Wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.
bron: UvA, Gezondheidsnet