Lichamelijke aandoening verhoogt risico op depressie

Er is veel overlap tussen lichamelijke aandoeningen en stemmingsstoornissen, waarbij een stemmingsstoornis kan leiden tot een verhoogd risico op lichamelijke aandoeningen. Maar lichamelijke aandoeningen kunnen ook leiden tot een verhoogd risico op depressie. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Marasha de Jong aan de Universiteit van Maastricht. Zo meldt het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie.

Het onderzoek

Deze conclusies zijn getrokken op basis van onderzoeken die psychische maar ook lichamelijke aandoeningen onderzocht hebben. Uit het onderzoek blijkt dat er veel overlap is tussen lichamelijke en psychische klachten. Deze raakvlakken zijn zowel in de symptomen, als op biologisch niveau zichtbaar. De gebieden in de hersenen die fysieke pijn verwerken, reageren ook op emotionele pijn.

Aandacht voor verhoogd risico stemmingsstoornis

Lichamelijke aandoeningen of pijn kunnen leiden tot een verhoogd risico op een stemmingsstoornis. Dus niet alleen vice versa, zegt De Jong. 20 tot 30% van de mensen die een hartinfarct hebben gehad, krijgt een depressie. Het merendeel van deze mensen ontvangt geen behandeling voor hun depressieve gevoelens en gedachten. Echter, een depressie kan het risico verhogen op nog een hartinfarct vertraagt het herstelproces.

Bij mensen met een chronische aandoening of pijn is depressie vaak aanwezig. Een groot percentage van deze mensen kampt dan ook met depressie. Het is belangrijk dat deze mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben bij hun psychische problemen.

Te laat hulp zoeken

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen met een stemmingsstoornis vaak lichamelijk niet voldoende behandeld worden. Het gaat hier bijvoorbeeld om een onbehandelde verhoogde bloeddruk of bloedsuiker. Deze factoren verhogen het risico op hart- en vaatziekten. De behandeling van deze klachten kan ernstige lichamelijke aandoeningen voorkomen.

Daarom is het van belang de behandeling beter te integreren. Op een psychisch zowel als lichamelijk vlak. Er is een toenemend bewustzijn over het belang van een geïntegreerde behandeling. Echter, er ontbreekt nog vaak een samenwerking tussen psycholoog of psychiater en huisarts.

Contact

Wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Nedkad.nlProefschrift Mw. Marasha-Fiona de Jong, MSc. “Between mood and matter; studies on the interface between mood disorders and physical conditions.”

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 7 augustus 2018