Tips voor oversluiten zorgverzekering

Stijgt jouw zorgpremie aankomend jaar? Of verandert jouw situatie? Dan overweeg je mogelijk jouw zorgverzekering over te sluiten. Voordat je dit doet, moet je eerst een nieuwe zorgverzekering vinden. Om de beste zorgverzekering te vinden, raden wij je aan een vergelijking te maken.

We geven je 4 tips voor het oversluiten van jouw zorgverzekering.

1. Wat heb je nodig?

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe zorgverzekering, moet je bepalen wat je nodig hebt. Iedere Nederlander vanaf 18 jaar moet ten minste een basisverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt de kosten als je naar de huisarts gaat. Sommige mensen hebben hier voldoende aan. Dit is het geval als je niet of nauwelijks zorg nodig hebt. Kom je regelmatig bij de tandarts? Of ga je zo nu en dan naar de fysiotherapeut? Overweeg dan om je aanvullend te verzekeren. Deze kosten vallen namelijk buiten de basisverzekering. Als jij je aanvullend verzekert, betaal je meer zorgkosten. Jouw zorgverzekering wordt namelijk uitgebreider.

2. Laat je niet te veel leiden door de prijs

Bij iedere zorgverzekeraar draag je premie af. De hoogte van deze premie verschilt per verzekeraar. Benieuwd of je kunt besparen op jouw zorgkosten? Dan kun je jouw zorgverzekering vergelijken met andere verzekeringen. Veel mensen richten zich bij zo’n vergelijking uitsluitend tot de prijs.

Toch raden wij je aan om je niet te veel te laten leiden door de prijs. Waarom niet? Omdat er ook andere zaken zijn die bepalen of een zorgverzekering al dan niet interessant is voor jou. Neem bijvoorbeeld de keuzevrijheid. Wil je bij een zorgverlener in de buurt terecht kunnen als jou iets overkomt? Kijk dan of dit mogelijk is. Bij sommige verzekeraars bepaal je zelf naar welke zorgverlener jij gaat. Dit is bij een restitutiepolis het geval. Kies je voor een zorgverzekering met naturapolis? Dan wordt de zorg alleen vergoed als je naar een aangesloten zorgverlener gaat. 

3. Wat kan de zorgverzekeraar voor jou betekenen?

De meeste Nederlanders zijn gewend dat een zorgverzekeraar de zorgkosten betaalt. Hier betaal je maandelijks immers premie voor. Toch doen veel verzekeraars meer dan enkel de zorgkosten vergoeden. Kijk ook of verzekeraars je helpen bij bijvoorbeeld bij het vinden en regelen van zorg die het best past bij jou als cliënt. 

4. Wacht niet te lang

Veel mensen twijfelen of zij er goed aan doen hun zorgverzekering over te sluiten. Weet je ook niet wat voor jou de beste keuze is? Dan schuif je de beslissing mogelijk meerdere malen voor je uit. Dit is niet verstandig. Waarom niet? Omdat je niet te lang moet wachten met oversluiten. Je hebt hier namelijk tot het einde van het jaar de tijd voor. Als je niet voor januari overstapt naar een andere zorgverzekeraar, wordt jouw contract bij de huidige verzekeraar automatisch met een jaar verlengd. Je moet dan een jaar wachten voordat je jouw zorgverzekering over kunt sluiten.

Bron: persbericht

Meer over: Nieuws, zorgverzekering
Bijgewerkt: 30 december 2020