De huizenmarkt trekt na jaren van crisis weer aan en dus verhuizen er ook weer veel mensen. Zeker tegen het einde van de maand; dan lopen veel huur- en koopcontracten af en kunnen mensen weg. Verhuizen is vaak zeer stressvol; hoe overleef je het vertrek?
Herken je dit?
Je gaat verhuizen en op het moment van verhuizen kom je erachter dat alle lampen nog aan het plafond hangen. Dat de koelkast nog vol staat met eten. Dat het wel handig was geweest voldoende dekens in huis te hebben om alle meubels krasvrij mee te vervoeren. Het gevolg laat zich raden. Stress! Echt, verhuizen hoeft niet gepaard te gaan met een hele hoop stress.
Ontspannen verhuizen
Volledig ontspannen verhuizen zal er misschien wel nooit inzitten. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om een verhuizing een stuk soepeler te laten verlopen. De belangrijkste tip: begin op tijd. Het maakt niet uit of je naar de andere kant van het land verhuist of juist dichtbij blijft, een professioneel verhuisbedrijf inschakelt of die ene vriend met dat busje optrommelt: op tijd beginnen bespaart een hoop gedoe.
De cijfers leren dat de meeste verhuizers in Nederland in de buurt blijven: van de ruim 1,8 miljoen mensen die vorig jaar van woning wisselden, bleef bijna 60 procent binnen dezelfde gemeente wonen. Van degenen die wél naar een andere plaats gingen, bleef ruim de helft alsnog binnen dezelfde provincie.
Afstand bepaalt volgens de Amerikaanse socioloog Brian Gillespie in grote mate hoe stressvol een verhuizing is. Gillespie doet al jaren onderzoek naar huishoudens en migratie in de Verenigde Staten en publiceerde daar onlangs een boek over, Household Mobility in America: Patterns, Processes, and Outcomes. Wie ver weg gaat, laat namelijk vaak ook vrienden en familie achter – en zal het dus (even) zonder een sociaal vangnet moeten rooien.
Meer stress factoren
Verhuizen valt vaak samen met andere belangrijke veranderingen, zoals trouwen en aan een nieuwe baan beginnen. Voor álle verhuizers geldt dat verwachtingen over het terechtkomen op de perfecte plek, dicht bij werk bijvoorbeeld, en in een leuke buurt, met fijne buren, nog eens bijdragen aan de verhuisdruk.
Houd er rekening mee dat verhuisbedrijven rond het einde van de maand vaak volgeboekt zijn – omdat dan dus de meeste mensen verkassen. Zeker in het voorjaar en de zomer moet je er op tijd bij zijn, zeggen verhuisbedrijven. Al is er ook een opleving tegen het einde van het jaar: rond december en januari. Vijf tot vier weken van tevoren hulp inschakelen zou voldoende moeten zijn. En al nagedacht over waar de verhuiswagen komt te staan? Lang niet altijd is er (vrije) parkeerruimte voor de deur. Voor uitwijken naar de straat heb je in sommige gemeenten een vergunning nodig. Een aanvraag kan zo een week tot tien dagen in beslag nemen.
Relativeer
Mocht je toch nog opzien tegen het pakken en verhuizen, dan heeft socioloog Gillespie wat wijze woorden: „Natuurlijk is het inpakken en verhuizen van meubels vreselijk – maar dat is echt alleen een tijdelijk ongemak. Een verkeerde woning kiezen daarentegen, is iets dat je nog lang kan achtervolgen.”
Checklist verhuizen
- Een paar weken van tevoren
- Boek een verhuisbedrijf.
- Zet je abonnementen om (niets zo vervelend als een huis zonder internet).
- Ongeveer een week van tevoren
- Geef je adreswijziging door aan de gemeente.
- Regel zo nodig een parkeerontheffing.
- Een paar dagen van tevoren
- Haal de stekker van de koelkast, wasmachine en/of droger alvast uit het stopcontact.
- Pak de dozen per kamer in. Keukenspullen in de doos met keukenspullen, enzovoorts. Dat maakt uitpakken gemakkelijk.
- Op de dag zelf
- Houd waardevolle spullen bij je. (Geld bijvoorbeeld, om de verhuizers mee te betalen.)
- Is er koffie voor de verhuizers/je vrienden in huis?
Houd je stressklachten? Ga dan altijd eerst naar een huisarts en vraag om een verwijzing. Neem dan contact met ons op. Bel 088 226 76 26.
(bron: blendle)