Meisjes die gediagnostiseerd zijn met autisme uiten dit anders dan jongens met dezelfde diagnose. Dit is gebleken uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Molecular Autism.
De studie was gericht op verschillen in gedrag tussen beide seksen. In totaal deden er 128 autistische meisjes en 614 autistische jongens mee aan het onderzoek. De vergelijkingen die werden gemeten werden gemaakt op basis van dezelfde leeftijd en IQ-score.
Meisjes bleken minder repetitief gedrag te vertonen, zoals het ‘flapperen’ met de handen. Daarnaast zijn meisjes minder eenzijdig geïnteresseerd. Ze storten zich minder vaak dan jongens op één specifieke activiteit. Er zijn ook dingen die wel overeenkomen zoals het vertonen van sociaal gedrag en de communicatieve vaardigheden. De verschillen kunnen worden verklaard door verschil in hersenstructuur. Het motorische gedeelte in de hersenen bij meisjes werkt anders dan bij jongens, daardoor kan ook het lage repetitieve gedrag verklaard worden.
Veel onderzoek naar autisme wordt uitgevoerd met jongens al uitgangspunt. Ongeveer 1 op de 5 kinderen met autisme is een meisje, waardoor jongens sterker vertegenwoordigd zijn. De onderzoekers menen daardoor ook dat meisjes vaak onder-gediagnostiseerd zijn omdat symptomen vaak niet worden herkent. De onderzoekers hopen dat de resultaten van dit onderzoek bijdragen aan de bewustwording van autisme bij meisjes zodat het eerder en vaker kan worden vastgesteld.
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.
Bron: www.dailymail.co.uk