Videobehandeling beter beoordeeld dan face-to-face behandeling

Door de coronacrisis moesten de meeste fysieke (face-to-face) afspraken en behandelingen opgeschort of via een videoverbinding afgehandeld worden. Dat zou de kwaliteit van de behandelingen mogelijk onder druk zetten. Onderzoek van Psyned wijst uit dat een videobehandeling via beeldbellen door GGZ-cliënten zelfs beter beoordeeld worden, zo meldt icthealth.nl 

Omslag naar online

Psychologen behandelen hun cliënten doorgaans altijd in de praktijk. Toen de coronacrisis toesloeg en contact beperkende maatregelen de meeste fysieke afspraken onmogelijk maakten, besloten veel zorgverleners patiënten telefonisch en via beeldbellen te woord te staan. Verwacht werd dat dit met name voor de behandeling van GGZ-cliënten nog wel eens nadelige gevolgen kon hebben. Voordelen waren er zeker ook, zoals minder reistijd en meer behandelcapaciteit, maar online- en videobehandelingen zouden zeker niet voor alle GGZ-cliënten een goed alternatief zijn.

Onderzoek

Het onderzoek laat zien dat cliënten die via beeldbellen behandeld worden zowel de behandeling als de behandelaar een hogere score geven dan voorheen, toen de afspraken fysiek in de praktijk plaatsvonden. De behandelaar scoort met een 8,4 nu iets hoger dan eerder (8,3). De videobehandeling wordt gemiddeld met een 8,1 gewaardeerd. Dat was voor de coronacrisis nog een 7,8.

Ook blijkt dat cliënten die online en door videoconsulten behandeld zijn aangeven dat hun klachten evenveel verminderd zijn als voorheen. In het eerste half jaar van 2020 zijn klachten bij 90 procent van de cliënten verminderd of volledig verdwenen. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 is dit percentage exact gelijk gebleven.

Positieve ontwikkeling

Die resultaten staan haaks op sommige pessimistische voorspellingen over de gevolgen die het (tijdelijk) vervangen van fysieke behandelingen door consulten en behandeling via beeldbellen zouden hebben voor de GGZ. Die waren overigens niet allemaal negatief, maar lieten wel allemaal doorschemeren dat online behandelingen en videoconsulten niet voor alle GGZ-cliënten geschikt zouden zijn en dat er zowel positieve als negatieve effecten verwacht kunnen worden.

Dokter Bosman, juist nu digitaal

We zetten alles op alles om er juist in deze lastige tijd er voor je te zijn. Onze afspraken gaan door, alleen in een aangepaste vorm. Of een afspraak digitaal of face to face op de locatie plaatsvindt is in afstemming tussen jouw en je behandelaar.

Heb je last van een angst, depressie of een burn-out? Vraag je huisarts om een verwijzing. Wil je graag in gesprek met een professional? Neem contact op met Dokter Bosman. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: icthealth.nl

Meer over: E-health, Ggz, Nieuws
Bijgewerkt: 1 oktober 2020