10 tips: hoe ga je om met iemand die een depressie heeft?

Depressie, hoe ga ik om met iemand die depressief is?

 1. Luister en geef geen oordelen.
  Mensen met een depressie schamen zich dikwijls voor hun gedachten. Veroordeel die gedachten niet maar leg uit dat dit een onderdeel van de depressie is. Laat de persoon praten en vraag door. Mensen met een depressie denken vaak dat zij de gedachten ‘zijn’ waardoor ze negatief over zichzelf denken en zo in een negatieve spiraal terecht komen.
 2. Wees voorzichtig met goedbedoelde adviezen.
  Mensen met een depressie hebben meestal weinig zelfvertrouwen en vatten adviezen vaak op als een verwijt. Vaak weten ze wel dat de adviezen een kern van waarheid bevatten maar ze kunnen het niet opbrengen om ernaar te handelen. Wees daarom terughoudend met het geven van adviezen omdat ze meestal toch niet worden opgevolgd. Beter is om te vragen hoe je iemand kunt helpen.
 3. Besef dat het om een ziekte gaat.
  Depressieve mensen zijn zichzelf niet. Vaak kun je zichtbaar geen veranderingen opmerken maar depressieve mensen zijn ziek en gedragen zich daarom anders. Ze kunnen niet buiten de zwarte bril kijken, dus vraag dit ook niet.
 4. Verwacht niet teveel.
  Mensen met een depressie hebben een verminderde interesse in vrijwel alles. Veroordeel dit niet en besef dat dit onderdeel van de ziekte is. De relatie wordt vaak eenzijdig en als buitenstaander kun je het gevoel krijgen dat je alleen maar aan het ‘geven’ bent. Accepteer dit en weet dat als de depressie voorbij is dit zal veranderen.
 5. Geef aandacht en blijf vragen.
  Hoewel je vaak vooraf al weet dat depressieve mensen niet in zullen gaan op je uitnodigingen voor feestjes of activiteiten. Blijf ze toch uitnodigen zodat ze het gevoel hebben dat ze altijd welkom zijn. Laat het contact ook niet doodbloeden maar blijf regelmatig vragen naar zijn/haar gemoedstoestand.
 6. Blijf stimuleren.
  Naast het geven van aandacht is het stimuleren van activiteiten ook van belang. Houd ook hier in het achterhoofd dat iemand vaak geen interesse heeft en je zal afwijzen. Let erop dat je niet te dwingend overkomt maar ga op je gevoel af.
 7. Geef je eigen grenzen aan.
  Omgaan met een depressief persoon kan erg vermoeiend en ingrijpend zijn. Neem dus ook voldoende tijd voor jezelf, en zoek indien nodig ook professionele hulp zodat jij niet de taak van hulpverlener op je neemt.
 8. Zoek zelf hulp.
  Indien de persoon nog geen professionele hulp krijgt, leg dan uit waarom dit belangrijk is. Er zijn diverse therapieën en medicijnen die hem/haar er weer bovenop kunnen krijgen. Let er wel op dat de hulp uit de persoon zelf moet komen en het geen zin heeft als hij/zij gedwongen wordt.
 9. Geef handvatten voor hulp.
  Hulp kan bij depressieve personen al in de kleine dingen zitten. Vaak hebben ze grote moeite met dagelijkse dingen zoals boodschappen doen, het huishouden en zichzelf verzorgen. Je kunt aanbieden om hierin te helpen/ondersteunen.
 10. Vraag naar zelfmoordgedachten.
  Gedachten aan zelfmoord komen veel voor onder depressieve mensen. Vraag hiernaar en veroordeel deze gedachten niet. Laat blijken dat de persoon erg waardevol voor je is en leg uit dat deze gedachten bij de depressie horen en dat dit allemaal voorbij gaat. Het kan voor iemand al ontzettend helpen om er even over te praten.

Vragen?

Wil je jouw hart luchten bij een professional? Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten luisteren graag en reiken jou de juiste handvatten aan hoe je om kunt gaan met iemand die lijdt aan een depressie.

Bron: Depressie.org

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 30 juli 2015