Door de coronacrisis hebben veel Nederlanders last van eenzaamheid. Niet alleen ouderen, maar ook steeds meer jongeren hebben het gevoel dat ze in een sociaal isolement zijn beland. Hoe kan dit? En wat kun je ertegen doen? 

Onderzoek UMCG

Uit onderzoek van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat een kwart van de jongeren zich alleen voelt tijdens de coronacrisis. Mensen zijn sociale wezens. We willen  graag ergens bij horen en zoeken een diepere verbinding met elkaar.

Angst voor afwijzing

Als je eenzaam bent, mis je die verbondenheid met anderen. Helaas is dit vaak een zelfversterkend proces. “Mensen die eenzaam zijn, denken snel voor anderen,” vertelt Tamara, huisarts in Leusden. “Ze zien zichzelf als een ‘last’ en durven geen contact op te nemen. Door deze angst voor afwijzing wordt het sociale isolement alleen maar groter.”

Op den duur kunnen door de eenzaamheid ook psychische en lichamelijke klachten ontstaan. Je kunt je somber voelen, slecht slapen, meer alcohol drinken en de stap om naar buiten te gaan wordt steeds groter.

Tips

Ervaar jij soms ook gevoelens van eenzaamheid en zoek je manieren om er vanaf te komen? Hieronder een paar handige tips tegen eenzaamheid:

1. Durf anderen te vertellen over je eenzaamheid

Het is nog steeds een taboe om over eenzaamheid te praten. Terwijl, als je open bent over je gevoelens, je zal merken dat er nog veel meer mensen zijn die hetzelfde meemaken. Dit zorgt voor een hoop steun en misschien ook wel voor een vermindering van je klachten.

2. Zorg op een andere manier voor verbinding met anderen

Op gepaste afstand is het toegestaan om samen te zijn. Doe dat dan ook. Je kunt videobellen met een vriend of boodschappen doen voor de buurvrouw. Hier maak je niet alleen jezelf blij mee, maar ook een hoop anderen. Voor een eenzaam iemand kan een goed gesprek namelijk ontzettend veel betekenen.

3. Onderzoek waar je wél blij mee bent

Mensen die zich eenzaam voelen, vinden het lastig om positief te zijn over wat wél goed gaat in hun leven. Schrijf dagelijks drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Als je dat een aantal weken volhoudt, word je vanzelf een stuk optimistischer.

4. Vind het ritme terug in je leven

ij veel mensen is de dagelijkse structuur weggevallen door de coronacrisis. We  liggen langer in bed, ontbijten pas in de middag en vallen ’s avonds moeilijk in slaap. Dit heeft een nadelig effect op je brein. Probeer daarom zoveel mogelijk het ritme van vóór de crisis terug te brengen in je leven.

5. Ga elke dag naar buiten

Een beetje frisse lucht doet wonderen. Bewegen in de buitenlucht levert zowel fysiek als mentaal grote voordelen op. Voor mensen die zich een beetje somber voelen, adviseer ik om minimaal een uur per dag naar buiten te gaan.

Contact

We zetten alles op alles om er juist in deze lastige tijd er voor je te zijn. Heb je hulp nodig? En wil je graag in gesprek met een professional? Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

bron: nu.nl

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 5 juni 2020