Waarom rust er een taboe op psychische klachten?

BN’ers delen steeds vaker hun verhaal over de ervaringen die zij hebben met depressie of burn-outs. Mede hierdoor is er in toenemende mate aandacht voor deze psychische klachten. Echter, op veel andere psychische klachten rust nog steeds een taboe. Hoe komt dit? Dit wordt uitgelegd in een artikel uit Psychologie Magazine.

Compassie of onbegrip?

Mensen die depressieve- of angstklachten benoemen in een sociale setting, zoals een feestje, ontvangen vaak veel compassie en belangstelling. Echter, wanneer je benoemd dat je last hebt van bijvoorbeeld stemmen in je hoofd, heerst er vaak onbegrip.

Waarom we oordelen over psychische problemen

Er zijn verschillende redenen waarom we anders kijken naar en oordelen over verschillende psychische problemen. Een reden hiervan is de mate van bekendheid van de psychische klacht. Door het delen van persoonlijke verhalen, ziet het grote publiek de mens achter de klacht, in plaats van de klacht alleen, beweert Jaap van Weeghel, hoogleraar rehabilitatie van psychiatrische patiënten aan de Universiteit van Tilburg. Als gevolg van deze persoonlijke verhalen wordt een klacht meer geaccepteerd, waardoor anderen weer met hun klachten naar buiten durven te treden.

Een andere reden hiervoor is dat sommige psychische klachten of problemen als problematischer ervaren worden. Ook vinden mensen vaak dat de schuld van de problematiek in zekere mate bij de persoon zelf ligt, of dat een psychisch probleem aandachttrekkerij is. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij mensen met een eetstoornis, deze mensen worden vaak verantwoordelijk voor hun problemen gehouden en worden ervan beticht aandacht te willen trekken.

Doorbreek het taboe

Dit onbegrip heeft gevolgen voor mensen met verschillende psychische klachten. Ze kunnen niet openlijk hun klachten aankaarten uit angst voor de reacties die ze krijgen. Deze angst beïnvloedt weer het zelfbeeld dat ze hebben. Het is dan ook belangrijk dat we ons openlijk blijven uitspreken over psychische klachten en ons sterk maken om het taboe te doorbreken.

Contact

Heb je last van een depressie, burnout of andere psychische klachten? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of vul het contactformulier in. 

bron: lindanieuws

Meer over: Angst, Burn-out, Nieuws
Bijgewerkt: 26 november 2018